A hosszabbításban buktunk el két pontot – pedig emberfórban voltunk…

Elek és C. Evans harca Belfastban
Elek és C. Evans harca Belfastban
Észak-Írországban játszott Európa-bajnoki selejtezőt hétfő este a magyar labdarúgó-válogatott.

16. Ennyi ponttal rendelkezett és az első helyen állt a forduló előtt a házigazda alakulat, és az északírek ezáltal már most kevésre voltak attól, hogy kivívják a részvételt a 2016-os kontinenstornára. Hasonló elképzelései vannak a magyar együttesnek is, így nagyon fontos lett volna megszerezni a három egységet – és ezzel visszavágni a „zöldeknek” az egy évvel ezelőtt Budapesten elszenvedett 2-1-es vereségért. A két ország futballtörténelme abban azonos, hogy mindkettőnek az utolsó nagy nemzetközi tornája amelyen részt vett, az 1986-os mexikói világbajnokság volt. Fantasztikus hangulatban vonultak ki a kezdéshez a felek, a hazai szurkolók énekeltek, hozták az igazi brit stílust, de a 400–500 magyar drukker is odatette magát, tapsoltak, zászlókat lengettek, sálakat pörgettek.

A vendéglátók azonnal harcosan léptek fel, igaz, az első lövés az ezúttal jobb oldalon helyet kapó Dzsudzsáké volt. Az északírek jó fizikummal rendelkeznek, szinte rögtön megtámadták a labdás magyar játékost, amivel az volt a cél, hogy hibára kényszerítsék Geráékat a vizes talajon. Az utóbbi időben rendben volt a magyar válogatott védekezése, ám a rúgott gólokkal hadilábon álltak Szalaiék. A házigazdák szabadrúgásokat, szögletet végeztek el, amelyek némi veszélyt mindig hordoztak magukban.

Több lehetőség is

Elek sérülés miatt korán lejött, Nagy Á. váltotta, aki élete első válogatott meccsét játszotta. Brunték domináltak mezőnyben, Némethnek viszont volt egy lövése a 43. percben. A hazaiak gólzsákjának, Laffertynek nem ment annyira a futball az első félidőben, amely dicsérete volt a magyar védelemnek.

A második félidő elején aktívan kezdtek Kalmárék, volt egy-két olyan lehetőség, amelyből akár többet is ki lehetett volna hozni. Hátul nem volt továbbra sem gond, Kádárék hibátlanul csinálták a feladatukat, így az északírek sem tudtak kialakítani helyzeteket. A 67. percben a szigetországi tapasztalattal bőven rendelkező Gera vette célba McGovern kapuját, kevésen múlt, hogy nem a háló jobb oldalában kötött ki a játékszer. Bernd Storck közben Szalait lecserélte, Priskint küldte be a pályára, benne látta azt, hogy esetleg tud valamit változtatni a csatárjátékon. Norwood szabadrúgása után Király volt a legnyugodtabb, aki 100. válogatottsága felé közeledve is hozta formáját. A 73. percben Kalmár tornáztatta meg a hazai hálóőrt, szabadrúgásból, egy minutummal később Dzsudzsák végzett el szintén szabadrúgást, a jobb oldalról, a labdát kiejtette az északír kapus, Guzmics pedig bekanalazta a kapuba (0-1). A hajrára a pályaválasztó még emberhátrányba is került, vagyis óriási sansz került a magyar csapat kezébe. Idegessé váltak a zöld-fehérek, Storck-kapitány Vanczákot is behozta Németh helyett. A 93. percben Király is védett, de ott volt Lafferty… (1-1).

A mieink október 8-án a Feröer-szigeteket fogadják, október 11-én pedig a görögök vendégei lesznek Pireuszban.

ÉM


Ez történt, így áll a csoport

Finnország – Feröer-szigetek 1-0 (1-0)
Románia – Görögország 0-0


A csoport állása

1. Észak-Írország 8 5 2 1 12-6 17
2. Románia 8 4 4 – 7-1 16
3. Magyarország 8 3 4 1 6-4 13
4. Finnország 8 3 1 4 7-8 10
5. Feröer-szigetek 8 2 – 6 5-12 6
6. Görögország 8 – 3 5 2-8 3
hirdetés


hirdet�s