A Hospinvest büszke arra, hogy külföldről toboroz orvosokat

A Hospinvest büszkén vállalja, hogy belföldön és külföldön képes vonzó állás- és karrierlehetőséget kínálni az egészségügyben dolgozók számára – áll a Hospinvert Zrt. elnökének csütörtökön kiadott közleményében. Ebben arra, a Heti Válaszban megjelent hírre reagálnak, amely szerint a cég Romániából, illetve Olaszországból próbál orvosokat Egerbe csábítani, hogy működtetni tudja a Markhot Ferenc Kórházat.

Kollányi Gábor szerint szomorú tendencia, hogy az orvosok, ápolók elhagyják az országot, hogy jobb megélhetést keressenek határon kívül. A HospInvest eltökélte, hogy olyan kórházakat üzemeltet, amelyben a dolgozóknak meg sem fordul a fejében, hogy külföldre menjenek dolgozni, mert az európai munkafeltételeket és a megfelelő munkabért biztosítja számukra, fogalmazott Kollányi Gábor. “Célunk az is, hogy a külföldre távozott szakdolgozókat visszacsábítsuk, és a határon kívüli magyarok, és magyarul jól beszélők számára is vonzó munkahelyet teremtsünk” – áll a HospInvest elnökének közleményében.

A kórházban hétfőtől határozatlan idejű sztrájkot tartanak, hogy így kényszerítsék a megyei vezetést arra, hogy bontsák fel a szerződést a magáncéggel. Csütörtöktől úgynevezett mozaiksztrájk van, vagyis egy-egy osztályon csak egy-egy dolgozó sztrájkol. Ez az érdekvédelmi szervezet szerint kíméletesebb megoldás a betegek szempontjából. A kórház közleménye szerint csütörtökön a dolgozók három százaléka, 14 ember vett részt a munkabeszüntetésben.

A szocialista vezetésű megyegyűlés a februári közgyűlésen hozta ki győztesnek a HospInvestet a kórház üzemeltetésére kiírt pályázaton. Szeptemberben ezt a döntést bíróság hatályon kívül helyezte, ám attól még a megye és a cég közötti szerződés érvényes maradt. A tisztiorvosi szolgálat nemrég megadta az engedélyt a cégnek a működtetésre. A kórházvédők ezt nem ismerik el. Sztrájkjukkal azt követelik, a megye bontsa fel a szerződést a céggel.