A hősökre emlékeztek Vámosújfaluban

Akt.:
A hősökre emlékeztek Vámosújfaluban
© Fotó: Bánhegyi Vanda
Vámosújfalu - Vámosújfaluban is megrendezték vasárnap a Hősök Napját az I. világháborús emlékmű előtt, amelyet az 1930-as években állítottak.

Az ünnepségre ellátogatott és beszédet mondott Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Az eseményen jelen volt egyebek mellett dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője és Demeter Ervin, B.-A.-Z. megye kormánymegbízottja.

Az ünnepség elején a Koronaőrség az emlékműhöz vitte a Szent Korona másolatát, majd Jadlóczki Lajos, Vámosújfalu polgármestere köszöntötte a megjelenteket.

– Azokra emlékezünk ma, akik a legtöbbet áldozták a hazáért a két világháborúban, azaz az életüket adták – mondta Jadlóczki Lajos. – Feleségek vesztették el férjüket, szülők a fiaikat, gyermekek az apjukat.

– Akikre ma emlékezünk, azok a legmagasabb vámot fizették a legnagyobb vámszedőnek, a háborúnak – mondta egyebek mellett beszédében Kövér László. – Először még az I. világháború idején született meg az a törvény, hogy megemlékezzünk a háborúkban a hazájukért életüket veszett hősökről.

Ennek jegyében állították azt az emlékművet is Vámosújfaluban, azon a településen, amely a történelem során háromszor pusztult el, és háromszor éledt újjá. Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy 1945 után a kommunisták megszüntették ezt az ünnepet, nem akartak emlékezni a múlt hőseire. 2001-ben az első Orbán-kormány idején született meg ismét a t9örvény a Hősök Napjáról, hogy soha ne feledkezhessünk el azokról, akik az életüket adták oda azért, hogy megőrizzék Magyarország szabadságát, függetlenségét.

Az ünnepi műsort követően a résztvevők megkoszorúzták a vámosújfalui emlékművet.

ÉM-BG​

 
hirdetés


hirdet�s