A Hősök terén? De melyik Hősök terén?!

Miskolc, Budapest – Állítólag nem csak Budapestből áll Magyarország… Ez a tétel mégis sokszor megkérdőjeleződik. Ha pedig mindez közpénzből történik, az elfogadhatatlan.

Nem tudni, hány millió forintot emésztett fel, hogy a kormányzat országos sajtóreklámkampány-t szervezzen „az ország legnagyobb májusfájánál” május elsején tartandó központi ünnepségre, aminek apropója történetesen az ötvenedik évfordulóját ülő Európai Unió ügye volna. A lapokban látható nagymértű hirdetések a rendezvény helyszínét illetően bizonytalanságban hagyják az érdeklődő olvasót: nem derül ki, melyik városban tartják…

„Az ország májusfája, 2007. május 1., Hősök tere – ünnepeljük együtt a tavaszt, az uniós évfordulót, az összetartozást a legszebb hónap első napján!” A fél-újságoldalas hirdetésben egyetlen szó sincs arról, hol lesz mindez. A hősök terén – de az van az ország számos településén, köztük megyénkben is. Például Miskolcon, ahol azonban egész biztos nem lehet semmi ezen a keddi napon, tekintve hogy a Hősök terén hónapok óta és még heteken át építkezés folyik.

Ha viszont arra gondol az olvasó, és ez természetesen kézenfekvő, mondhatni, megszokott következtetés, hogy amennyiben nincs odaírva, melyik város, akkor az csakis Budapest lehet, nyilván igaza van. (A hirdetésben megadott internetcímen, a www.magyarorszag.hu/majusfa oldalon ez áll: „a Magyar Köztársaság kormánya a három évvel ezelőtti csatlakozási ünnepség helyszínén, a budapesti Hősök terén rendez egész napos ünnepséget”.)

Erősíthető-e közpénzből az a régi, ám rossz beidegződés, hogy hazánkban minden fontos eseménynek „természettől fogva” a főváros ad otthont? Erre szerettünk volna magyarázatot kapni a Miniszterelnöki Hivatal-tól, a Kormányszóvivői Irodától, ám nevezett szerveket tegnap hiába is hívtuk telefonon, senki nem vette fel.