Friss hírek

2007.12.06. 17:54

Fidesz: tisztességtelen, hogy az OVB elnöke még nem tájékoztatta a házelnököt a népszavazásról

<p>Az OVB szerdai döntése azt bizonyítja, hogy győztek az emberek a hatalmi praktikák fölött - fogalmazott csütörtöki sajtótájékoztatóján Deutsch-Für Tamás, a Fidesz elnöki kabinetfőnöke. "Gyurcsány Ferenc lopakodó diktatúrája és a választási bizottság trükkjei sem tudták megakadályozni, hogy 2008 tavaszán az emberek eldönthessék, igent vagy nemet mondanak a tandíjra, a vizitdíjra és a kórházi napidíjra" - mondta az ellenzéki politikus.</p>

Az Országos Választási Bizottság szerdán hitelesítette a vizitdíjról, kórházi napidíjról és tandíjról szóló népszavazási kérdésekhez összegyűjtött aláírásokat. Deutsch-Für Tamás szerint jogszerűtlen és tisztességtelen, hogy Szigeti Péter, az OVB vezetője még nem tájékoztatta a döntésről Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét. Az indoklás szerint azért nem tette ezt meg, mert három napig, azaz szombat délutánig még megtámadható az OVB határozata a Legfelsőbb Bíróságon.

Az ellenzék azt kéri a házelnöktől, hogy még a téli szünet előtt határozzon a parlament a referendum elrendeléséről, miután a Legfelsőbb Bíróság dönt az esetleges beadványokról. Deutsch-Für Tamás megerősítette: ha december 17-én sem tárgyalnak a népszavazás elrendeléséről, akkor rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeznek.

A kabinetfőnök elmondta még: a Fidesz örömmel fogadta, hogy az SZDSZ nem akarja húzni az időt a népszavazás ügyében. Kóka János liberális pártelnök-frakcióvezető csütörtökön jelentette be: támogatják, hogy az Országgyűlés még a téli szünet előtt döntsön a népszavazási kezdeményezésekről, sőt, igennel szavaznak majd a referendum megtartásásra. Az SZDSZ részt vesz a népszavazási kampányban is, és azt próbálják majd elérni, hogy minél többen szavazzanak nemmel a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!