A hőségben a hidegről

Miskolc – Az Austrotherm és a Build Communication napokban elkészült felmérése szerint minden második építkező 10–14 centiméter vastag hőszigetelést tervez az épületek homlokzatára. Ez nevezhető akár jó eredménynek is, hiszen pár évvel ezelőtt sokkal vékonyabb volt az átlagos hőszigetelési vastagság.

Ma már egy B30-as falon a 14 centiméter vastag szigetelés viszont éppen csak a jelenlegi szabályozást elégíti ki – mondja Kruchina Sándor, az Austrotherm Kft. szakértője.

A szabályozás pedig pár éven belül változni fog. Ahhoz, hogy a következő évtizedekben is hatékony és energiatakarékos legyen a ház, a példában szereplő B30-as falra 22 centiméter vastag hőszigetelést kell tenni. Ezt a vastagságot viszont jelenleg csak az építkezők 5 százaléka választja. Már ma is sokan vannak, akik a korábban feltett 4–5 centis vékony, nem eléggé hatékony hőszigetelés miatt kénytelenek újraszigetelni a házukat. Ez pedig olyan plusz költség, amit érdemes lenne megtakarítani. A dupla munka pedig csak úgy kerülhető el, hogy ha már most, a közeljövő igényeinek megfelelően szigetelik az épületeket – figyelmeztet Kruchina Sándor.

ÉM