A honvédezredesre emlékeztek

A honvédezredesre emlékeztek
A honvédezredesre emlékeztek
Gávavencsellő – Gávavencsellőn hagyomány, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére, s a hős honvédezredes, Rakovszky Sámuel tiszteletére a március 15-ét megelőző héten Rakovszky-hetet rendeznek a helyi általános és művészeti iskolában. Az idén 18. alkalommal égett az ünnep lázában az iskola.

Szerencsejátékosok

A „Rakovszky-kaszinó” krupiéi jó válaszokért osztották a zsetonokat a felkészült „szerencsejátékosoknak”. Huszadik századi költők versei csendültek fel a felsőbb évfolyam szavalóinak tolmácsolásában.

 A legjobban teljesítők a Rétközi Iskolaszövetség versenyén mérettetik meg magukat. A rajzverseny nívós pályamunkáiból kiállítást rendeznek az iskola aulájában. Az idén hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a RakovszkyKupa Teremlabdarúgó Bajnokságot. A legjobb csapat cím elnyerése mellett értékelték a legtechnikásabb játékost, a gólkirályt, a legjobb kapust, a legjobb játékost és nem utolsó sorban a legsportszerűbb csapatot.

Akadálytúra

A rendezvénysorozat utolsó napján Rakovszky és a márciusi ifjak nyomán kelnek útra egy képzeletbeli akadálytúrán a felsőbb évfolyam versenyzői. Megelevenednek a korabeli események helyszínei, szereplői: kokárdát varrnak, tortát díszítenek, zászlót szentelnek a résztvevők, s közben Rakovszky Sámuel életének főbb eseményeit is felelevenítik.

A kisebbek várfoglalót játszhatnak, kokárdát készítenek, hajtogatnak. A versenyek végén a gyerekek meglátogatják a honvéd ezredes síremlékét a gávai temetőkertben, mely történelmi emlékhely.

– Lefler György –