Fényfürdő a betegeknek – A Holt-tengert hozták el Miskolcra

Akt.:
Dr. Nagy Gabriella főorvos és dr. Tiba Sándor főigazgató mutatták be a fényfürdő berendezést
Dr. Nagy Gabriella főorvos és dr. Tiba Sándor főigazgató mutatták be a fényfürdő berendezést - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Miskolcon is elérhető a bőrbetegségek kezelésében hasznos fény­fürdő kezelés.

Szerdán adták át a miskolci Semmelweis Kórházban a Tomesa Szinkron Fényfürdő miskolci centrumát.

„Budapest, Pécs, Győr, Szombathely és Debrecen után régiónkban, Miskolcon nyílik lehetőség a betegek számára a bőrbetegségek gyógyítását hatékonyan segítő fényfürdő kezelésre, amelynek örömmel adtunk helyet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház Semmelweis Tagkórházában – mondta el dr. Tiba Sándor, az intézmény főigazgatója a megnyitón. – A bőrgyógyászati osztály kitűnő szaktudást és hátteret biztosít a kezeléshez.”

Napfény és gyógyító víz

Mint megtudtuk, évszázadok óta ismert és alkalmazott a Holt-tenger klímájának kedvező hatása a különböző bőrbetegségek kezelésében. Dr. Nagy Gabriella osztályvezető főorvos, bőrgyógyász szakorvos elmondta, hogy a gyógyulásban a napfény és a különleges ásványianyag-­összetételű, nagy sótartalmú víz egymás hatását erősítik.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

„A fényfürdő kezelés leg­gyakoribb alkalmazási területe a pikkelysömör, ezenkívül előnyös hatása még számos bőrbetegség kezelésében kihasználható, leginkább atopiás ekcémában vagy vitiligóban, a bőr festékhiányában, melyek bőrtünetei az esetek túlnyomó többségében napfényre vagy mesterséges UV-fényre jól reagálnak. A fényfürdő ezt teszi elérhetővé azáltal, hogy mesterséges úton a Holt-tengerihez hasonló körülményeket teremt.”

OEP-finanszírozta kezelések

A számítógépes vezérlésű berendezés Holt-tengeri sós vízben való fürdés közben speciális UV-B szűk spektrumú lámpával hozza létre a természetes napsugárzás gyógyításban hasznos komponensét. A fürdést anatómiailag formatervezett, kényelmes kád teszi kellemessé. Mindez járóbeteg-ellátás keretei között lehet igénybe venni úgy, hogy a napi megszokott tevékenységet, munkavégzést nem akadályozza. Nincs szükség távoli gyógykezelésre, keresetkieséssel nem jár. Lehetőség van az OEP által finanszírozott kezelések felvételére évente egy alkalommal, 25 kezelést magában foglaló kúra keretében.

– ÉM-SZB –