A holokauszt földrajzi enciklopédiája

Kisvárda (KM) – A napokban Budapesten a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont tartottak könyvbemutatót, amelyben Néző István kisvárdai könyvtáros-helytörténész is érintett volt. Az ezerhatszáz oldalas mű elkészítéséhez ő is hozzájárult.

Ekkor mutatták be ugyanis a közönségnek A magyarországi holokausztföldrajzi enciklopédiája címet viselő, három kötetből álló, mintegy 1600 oldalas művet, mely a Park Kiadó gondozásában jelent meg.
A rendezvényen Székely Gábor, a Holocaust Közalapítvány kuratóriumi elnöke üdvözölte a jelenlévőket, majd Botos János történész, Rochlitz András, a Park Könyvkiadó igazgatója, valamint Randolph L. Braham professzor (New York), a kötet főszerkesztője mutatta be a művet.

– Az enciklopédia alapvető kézikönyvként szolgál tanároknak, diákoknak és mindazoknak, akik a magyarországi zsidóságot általában, de különösen az annak helyi közösségeit sújtó katasztrófát szeretnék megismerni – fogalmazott a munkáról Néző István, hozzátéve:

– A három kötet „emlékművet” állít azon zsidó közösségeknek, amelyeket a náci korszak idején megsemmisítettek. Én a szabolcsi zsidóság pusztulásának megírására kaptam felkérést úgy két esztendővel ezelőtt New Yorkból.
– A kötetben ábécé-rendben találhatók a megyei települések, és a hozzájuk kapcsolódó azon adatok, melyek az ottani zsidóság demográfiai helyzetére utalnak.

Ahol voltak konkrét ismeretek a deportálással kapcsolatban, ott azokat is ismertetem a szűkre szabott szócikk-terjedelem határain belül. A kötetek földrajzi kiterjedése az 1941 és 1944 közötti trianoni Magyarország. Az eligazodást térképek, táblázatok, kronológia, személynév- és földrajzinév-mutató segíti – fogalmazott a helytörténész.

– Kovács Bertalan –