A Holokauszt Emlékközpontba látogatott az államfő

A holokausztról nemcsak évente egyszer kell megemlékezni, hanem folyamatosan, minden európai embernek – mondta Sólyom László köztársasági elnök hétfőn, amikor Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Páva utcai épületébe látogatott Budapesten. Az államfő szerint a holokauszt a történelem “egy olyan botránya, amelyet mindenkinek fel kell dolgoznia”. Enélkül nem is lehetünk tisztában önmagunkkal – tette hozzá.

Sólyom Lászlót Martinkovits Judit, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény igazgatója hívta meg. A köztársasági elnök megtekintette a “Jogfosztástól népirtásig” című állandó kiállítást, amely a magyar holokausztról szól.

Holokauszt Emléknap 2001 óta van Magyarországon annak emlékére, hogy 1944. április 16-án a kárpátaljai településeken megkezdődött a magyarországi zsidóság gettóba zárása. A nyilas uralom idején éjszakánként 50-60 zsidót, összesen körülbelül 5000 embert lőttek a Dunába a fővárosban. Származásuk miatt 1944-45-ben Magyarországon nem csak a zsidókat üldözték, a holokauszt során több ezer romát is meggyilkoltak, az üldözöttek száma több tízezerre tehető.