Helyi közélet

2012.11.25. 12:13

Infarktus - „Menten a 104-et hívni!”

Borsod-Abaúj-Zemplén - Kínzó fájdalom, halálfélelem és „satu-érzés” - így írja le Ernő, amit akkor érzett...

Borsod-Abaúj-Zemplén - Kínzó fájdalom, halálfélelem és „satu-érzés” - így írja le Ernő, amit akkor érzett...2004-ben kezdődött, s kétszer is ugyanazt éltem át. Hirtelen igen erős fájdalom jelentkezett, mintha az ember oldalát két oldalról satu közé szorítanák, ami halálfélelmet vált ki. Utólag igen bánom, de az első alkalommal még a családnak sem szóltam. A második alkalommal az emeleti szobából lekiáltottam a lányomnak, hogy hozzon valami gyógyszert, mert baj van. Egy Kalmopyrint adott be, természetesen semmit sem használt. Sem feküdni, sem ülni, sem állni nem bírtam. Egy órán át tarthatott, aztán jótékony álomba szenderültem, akárcsak az első alkalommal. Nem törődtem volna vele, ám minthogy hosszú utazásra készültem, pár nap múlva jobbnak láttam felkeresni a háziorvost. Elmeséltem, mi történt. Készített egy EKG-t, amely alapján megállapította, hogy két infarktuson estem túl. Utólag is hála neki: azonnal mentőt hívott. Egy lépést sem engedett tenni, megjegyzem, a rendelőhöz vezető pár kilométeres utat gyalog tettem meg... – idézi fel Ernő. Egyetemet végzett, családos ember, aki akkor 58. évében járt. Mégis, bevallja, nem is gondolt rá, hogy infarktusa lehet. S hogy miért hallgatott róla? Ritkán helyezi magát előtérbe, az egész élete a másokkal való törődésről szólt.

Akkor még...

– A Megyei Kórház intenzív osztályára, onnan pedig Debrecenbe szállítottak át, minthogy akkor még helyben nem volt szívkatéteres labor. Nálam stentbeültetés vált szükségessé, ugyanis a koszorúéren egy helyen 85-90 százalékos volt az elzáródás.

A beavatkozásból Ernő semmit sem érzett: még a combtőnél ejtett vágás előtt erős fájdalomcsillapítót kapott.

Végignézte a képernyőn

– Végig éber voltam, sőt a fejemet balra fordítva magam is végigkövethettem, amint egy vékony csövet végigvezetnek a szívemig, s a „hibás” szakaszra felvezetnek egy fémből készült stentet, amely egy kis ballon felfúvódásával kitámasztotta a betüremkedést.

Ernő azóta panaszmentesen él, eleinte félévente járt kontrollra, egy ideje már csak évente szükséges. négyféle gyógyszert szed, köztük vérnyomás- és koleszterincsökkentőt. Nem túlsúlyos, de azóta jobban odafigyel az étkezésére.

– Nagy eredménynek tartom, hogy már Miskolcon is van szívkatéteres labor, így még nagyobb az esély az életben maradásra. Azóta, hogy az én életemet megmentették az orvosok, ahol csak tehetem, felhívom a figyelmet: aki az enyémhez hasonló tüneteket érez, menten hívja a mentőket, azaz a 104-et!

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában