A holland orvost álma hozta Miskolcra

Miskolc – Szüléskor sérült gyermekeken segít a holland orvos, aki romániai gyermeket műtött a napokban a miskolci gyermekkórházban, tudását átadná a miskolci kollégáknak.

Holland idegsebész műtött egy román gyermeket kedden a megyei kórház gyermek-egészségügyi központjában. Az egyébként magyar származású orvos a szaktudását szívesen átadná a miskolci kollégáinak, erről is tárgyalnak a napokban a gyermekkórházban.
Dr. Van Nie Ferenc egy nemzetközi orvoskonferencián találkozott először dr. Demeter Bélával, a megyei kórház idegsebészével. Sokat beszélgettek a szakmáról, a két ország egészségügyi ellátásáról. Ám akkor még nem gondolták, hogy később összehozza őket a sors.

Komplex kezelés

– Amikor a kórházamban a főorvos nyugdíjba ment, nekem adta át szaktudását – mesél a kezdetekről dr. Van Nie Ferenc. Szüléskor előfordul, hogy téraránytalanság vagy farfekvés miatt az újszülött felső végtagját ellátó három idegköteg valamelyike vagy mindegyike megsérül, ami a végtag részleges vagy teljes bénulását okozza. Ezeket a sérüléseket kezeljük. A minél hamarabb elvégzett műtéttel orvosolható a probléma.
A holland orvos elmondta, amikor elkezdték ezeket a műtéteket, azt gondolták, ritka ez a betegség. Pedig nem így van, nemzetközi adatok alapján a szülések fél, másfél ezrelékénél fordul elő. Legtöbbször nem kezelik a problémát, mondván, a gyerek kinövi. Nyolcvan százalékuk valóban gyógyul, a többi húsz azonban nem. Nekik tudnak segíteni a komplex kezeléssel, amelyet orvoscsoport (neonatológus, ortopédus, kézsebész, idegsebész, ideggyógyász, gyógytornász) végez Hollandiában. Ott húsz éve csinálják.

Interneten keresztül

Dr. Van Nie Ferencet egy román család találta meg Hollandiában. Gyermekük az említett sérülést szenvedte szüléskor, a család az interneten próbált olyan orvost találni, aki segíteni tud. Így jutottak el a holland idegsebészhez. A gyógykezelés és az utazás azonban túl drága lett volna Hollandiában, ezért próbáltak olyan kórházat keresni, ahol van gyerekintenzív, gyermeksebészet és közelebb van Romániához. Ekkor találtak rá a miskolci kórházra. Dr. Van Nie Ferenc vállalta a műtétet. A napokban érkezett Miskolcra, és március 6-án meg is műtötte a 11 hónapos gyermeket. (Itt érnek össze a szálak: hol máshol lenne szállása, mint dr. Demeter Bélánál és feleségénél, a gyerekkórház orvosánál, dr. Koncz Júliánál) A kórház vezetősége érdeklődik dr. Van Nie Ferenc szaktudása iránt, a helyi orvosok közül pedig többen szívesen megtanulnák.

Jönne, ahányszor szükséges

– A kórház ötlete egyezik az én elképzelésemmel – árulta el lapunknak dr. Van Nie Ferenc. – Régi álmom, hogy Közép-Európában próbáljam átadni a szaktudásom. Innen kevés orvos jut el a témában tartott kongresszusokra.
Az idegsebész vállalja – ha a kórház úgy dönt, szükség van rá –, hogy amíg be nem tanítja kollégáit, jön.
– Nagyon megszerettem ez alatt a rövid idő alatt Miskolcot. Azt hiszem, vannak előítéleteink nyugaton, én sem gondoltam volna, hogy ekkora szaktudással rendelkeznek az itteni orvosok. A műtét után bebizonyosodott számomra, jó helyet választottam – jegyezte meg.
Dr. Koncz Júliától megtudtuk, ő maga bár még nem szakorvos, szívesen megtanulná az említett műtétet. S tudja, más orvosok is vannak ezzel hasonlóképp a kórházban.
A sérült gyermekeket Hollandiában 3-6 hónapos korukban megműtik, a beavatkozás az első évben lehet sikeres. A betegek életminősége jelentősen javul a műtéttel.

 

Igény lenne rá
Dr. Fejes Melinda, a GYEK neonatológusa (újszülöttgyógyásza) és ideggyógyásza elmondta, évente 3-4 gyermek sérül szülés közben kórházukban. (Éves szinten ez 40 érintett gyermek lehet Magyarországon, ebből 8-10 műtétre szorul.) Az országban Szegeden műtenek egyedül ilyen betegeket, úgyhogy mindenképp igény lenne a dr. Van Nie Ferenc által átadott szaktudásra Miskolcon is. A GYEK-ben jelenleg többek között ingerárammal kezelik a betegeket, sokan meggyógyulnak, de nem mindenki.

 HM