A holland kormány feladja a burka betiltását

  Amszterdam/Budapest, 2012. május 2., szerda (MTI) – Már nem támogatja a burka betiltását a holland belügyminiszter, mint ahogy a kettős állampolgárságot is engedélyezhetőnek tartja egy szerdai interjúja szerint.

Liesbeth Spies a De Volkskrant holland újság honlapján megjelent interjúban arról beszél, hogy a hágai parlamentben nincs meg a kettős állampolgárság tilalmának támogatása és ha ugyanez lesz a helyzet a burka betiltása ügyében, akkor “nem fogok érte könnyeket ejteni”.
A kormány által januárban elfogadott törvényjavaslat általánosságban tiltotta volna meg az arc teljes eltakarását köztereken, közintézményekben, de elsősorban a muszlim nők által viselt, az egész arcukat is elfedő ruházat ellen irányult.
Spies most úgy nyilatkozott, hogy a “politikában néha erőszakot kell elkövetned saját álláspontodon”. Januárban még “rendkívül nagy jelentőségűnek” nevezte a törvényjavaslatot, most azonban azt mondja, hogy sohasem lelkesedett érte.
A burka és a kettős állampolgárság megtiltása a jobbközép koalíciót kívülről támogató, szélsőjobboldali Szabadságpárt (PVV) követelése volt. Mióta a párt vezetője, Geert Wilders bejelentette, hogy már nem áll a kormány mögött, a kereszténydemokrata párt (CDA) módszeresen tünteti el vagy módosítja a kényelmetlen témákat honlapján – írja egy másik holland újság, az NRC Handelsblad internetes kiadása.
A holland államtanács (a kormány tanácsadó szerve) egyébként szintén ellenezte a betiltást, amelyet a szabad vallásgyakorlás megsértésének tekint – de a kormány annak idején figyelmen kívül hagyta a véleményt.