A hókárokról is szó volt a zöld sajtóreggelin Miskolcon

Akt.:
Bózsó Gyula: „A pontos káro­­k fel­mérése még heteket vehet igénybe”
Bózsó Gyula: „A pontos káro­­k fel­mérése még heteket vehet igénybe” - © Fotó: ÉSZAKERDŐ
Miskolc – A bükki hóvihar és az általa okozott károk felmérésének jelenlegi állapota volt a legfőbb téma.

Nyilvánossággal a környezetért című programjuk keretében „zöld sajtóreggelit” rendezett a Miskolci Ökológiai Intézet, ahol több téma előadója mellett jelen volt Bózsó Gyula, az Északerdő Zrt. műszaki osztályvezetője is, aki a bükki hóvihar okozta károkról és a felmérés jelenlegi állapotáról tájékoztatott.

A pontos káro­­k fel­mérése még heteket vehet igénybe.” Bózsó Gyula

Mint mondta, nagy összefogás jellemezte a mentést, miközben az abban részt vevők is veszélyben voltak. Elsősorban a déli kitettségű oldalakon van nagyobb kár, ahol a rügyfakadás már nagyobb mértékű volt. A károkat hótörés, hódőlés, hónyomás okozta, de fagykár is tapasztalható. A több száz kilométeres erdészeti úthálózat megtisztítása még hetekbe telhet, és csak ezt követően tudják a pontos károkat felmérni. Így az is később derül ki, hogy mekkora a kár az állatvilágban, így a vadmalacoknál.

Felhívta a figyelmet, hogy a fáknál ilyenkor gyökérszakadás fordulhat elő, a lombosodás után pedig újabb fadőlések lehetnek, ezért az érintett területeket inkább ne látogassa senki a saját biztonsága érdekében. „Nem lehet erdőnevelési hibát felvetni, és az ilyen extrém esetek nem is előzhetőek meg erdőgazdálkodási módszerekkel” – tette hozzá.

F. Nagy Zsuzsanna, az Ökológiai Intézet munkatársa elmondta, a Föld hete alkalmából számtalan programot szerveztek, amely elvárás is irányukba, ám a Nemzeti Együttműködési Alap egyetlen zöld és civil szervezetet sem támogatott, így őket sem. A sajtóreggelin elhangzott további témákra később még visszatérünk.

– ÉM-HI –


Videó: Rengeteg kárt okozott az áprilisi tél a hegyvidéki falvakban

Borsodban, Bükkszentkereszten fák és villanyoszlopok dőltek ki, a hollóstetői kempingben a faházak teteje szakadt be a hótól. A Mátrában van, ahol még most is csak aggregátorral tudnak áramot fejleszteni. Még napokig tarthat, mire mindenhol visszatér az élet a normális kerékvágásba.

Lassan normalizálódik a helyzet Bükkszentkereszten

A múlt héten esett félméteres hó olvad Bükkszentkereszten, ám maradt még tennivaló a településen.

 

A buszok még nem járnak, áram már van Bükkszentkereszten

Reggel fagyott, most tűz a nap – ezzel kezdte péntek déli telefonbeszélgetésünket Orliczki Attila bükkszentkereszti önkormányzati képviselő, ami nagy szó, hiszen majd’ minden tekintetben el voltak vágva a külvilágtól.

Nagy károkat okozott az áprilisi hó Borsodban

Lezárta a rendőrség a Bánkúti elágazás és Mályinka, Ómassai elágazás és Mályinka, Répáshutai elágazás és a megyehatár közötti teljes útszakaszt, és a Bánkúti bekötőút teljes hosszát a kidőlt fák, illetve a Dédestapolcsány és Tardona közötti szakaszt vízát­folyás miatt.

A tél mindig keményebb a Bükkben. Tavasszal is…

Nagy mennyiségű hó, heves szél és folyamatos fakidőlések okoznak gondot.

 

Veszélyesek az erdők a Bükkben és a Zempléni-hegységben is

Életveszélyes a fák között tartózkodni a Bükkben és a Zempléni-hegységben, a télies időjárás miatt az erdőkben keletkezett és ezután bekövetkező károk mértéke egyelőre felbecsülhetetlen – közölte a miskolci székhelyű Északerdő Zrt. csütörtökön.

Videó: Hó- és hidegrekord Kékestetőn

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön a Facebook-oldalán azt írta: hegyeinkben olyan hóréteg alakult ki, amilyen a télen egyszer sem. Kékestetőn 47 centiméteres hóvastagságot mértek.