A HÖOK is csatlakozik a PDSZ akciójához

A HÖOK is csatlakozik a PDSZ akciójához
A HÖOK is csatlakozik a PDSZ akciójához
Budapest – A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) is csatlakozik a tanárok aláírásgyűjtő akciójához – mondta a Független Hírügynökségnek Kertész Ágnes, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnökségi tagja.

A kezdeményezést a legnagyobb létszámú érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezet (PSZ) is támogatja.

A PDSZ a népszavazási kezdeményezéssel azt szeretné elérni, hogy a kötelező heti óraszám ne emelkedjen 20-ról 22-re idén szeptembertől. A törvénymódosítások miatt 26-28 órát kellene tartaniuk a pedagógusoknak, ezzel gyakorlatilag 15-20 ezer tanár vesztheti el az állását a következő két évben, és tömeges iskolabezárásokra is számítani kell – mondta korábban Kertész Ágnes, a PDSZ elnökségi tagja.

A PDSZ-nek két hónap alatt összesen 50 ezer aláírást kell összegyűjtenie ahhoz, hogy az Országgyűlés napirendre tűzze a kérdést. A szakszervezet minden közoktatási intézménybe, illetve szakmai szervezethez eljuttatja az aláírásgyűjtő ívet, de elképzelhető, hogy az utcán is gyűjtik majd a szignókat – erről pénteken dönt a szakszervezet.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), a Liga Szakszervezetek, illetve a Magyar Nevelők és Tanárok Egyesülete (MANTE) már jelezte, hogy részt vesz az akcióban. A PDSZ azt reméli, a HÖOK-on kívül a Gimnáziumok Országos Szövetsége (GOSZ), illetve a Liga tagszervezetei is csatlakoznak hozzájuk – mondta Kertész Ágnes.

A 100 ezres tagságú Pedagógus Szakszervezet (PSZ) is aláírásgyűjtést kezdeményezett a múlt hónapban. Ők az igazságtalannak tartott közalkalmazotti bértábla ellen tiltakoznak, és várhatóan április első napjaiban kezdhetik a szignók gyűjtését. A PDSZ hétfőn megállapodott a PDSZ-szel, hogy kölcsönösen segítik egymás munkáját annak érdekében, hogy összegyűljenek az aláírások – mondta Árok Antal, a PSZ alelnöke a Független Hírügynökségnek.További hírek a Magyarország kategóriából