A hódmezővásárhelyi kórház már befizette a 3 milliós bírságot

Befizette az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) által kirótt 3 millió forintos bírságot a hódmezővásárhelyi kórház, bár továbbra is vitatja annak jogosságát. Az EBF eddig három kórházat bírságolt meg nagyobb összegre: a debreceni, a hódmezővásárhelyi kórházat 3-3 millió forintra, és legutóbb a soproni kórházat 8 millióra. Mindhárom intézmény vitatja a bírság jogosságát, illetve nagyságát.

A megbírságolt intézményeknek joga van bíróságon megtámadni a felügyelet határozatát, de a jogi eljárás nincs halasztó hatállyal a bírság befizetésére – mondta a Független Hírügynökségnek Holchacker Péter az EBF elnökhelyettese. Tehát a határozat kézhezvételétől számított 8 napon belül át kell utalniuk a pénzt, kivéve, ha a bíróságtól halasztást kérnek és ezt meg is kapják. Hozzátette: a 3 millió forintra megbüntetett hódmezővásárhelyi kórház vitatja a felügyelet határozatát, az ügy már a bíróságon van, amely ha úgy dönt, hogy felfüggeszti a büntetés végrehajtását, a felügyelet természetesen visszautalja az intézménynek a pénzt.

A hódmezővásárhelyi kórházat májusban azért büntették meg, mert a felügyelet úgy ítélte meg, az intézmény mulasztott, amikor ellátás nélkül továbbküldtek egy mindszenti beteget, aki nem sokkal később a mentőben meghalt. A debreceni Kenézy Kórházat pedig márciusban azért bírságolták meg szintén 3 millióra, mert 16 beteg nem jutott hozzá a gyógyszeres kemoterápiás kezeléshez. A debreceni kórház ügye már másodfokon van, ugyanis a bíróság elsőfokon a felügyelet ítéletével értett egyet. Az intézmény jelenleg az ítélőtáblánál akarja megváltoztatni a döntést és egyelőre nem fizette be a bírságot.

A napokban kapta kézhez a soproni kórház az EBF 8 millió forintos büntetésről szóló határozatát. Az intézményt azért bírságolta meg a felügyelet, mert egy műtét során egy 78 éves férfi hasában felejtettek egy törlőkendőt, ami miatt később meghalt. Holchacker Péter elmondta: először az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól kértek szakértői véleményt, amely nem zárta ki a haláleset és a kórház mulasztása közötti összefüggést. A Győr-Moson Sopron Megyei Rendőrkapitányságtól megkapott igazságügyi orvosszakértői jelentés pedig már közvetlen összefüggést mutatott ki. Ezért is szabták ki az eddigi legnagyobb pénzbüntetést – tette hozzá az EBF elnökhelyettese.

A soproni kórháznak is 8 napja van, hogy befizesse a kirótt bírságot, illetve kérheti a bíróságtól a befizetés elhalasztását. Ezen kívül 30 napja van az intézménynek arra, hogy ha kifogással akar élni, azt az EBF-nek eljuttassa. Amennyiben a kórház érvei nem győzik meg a felügyeletet, és nem változtatja meg ítéletét, az ügy várhatóan a megyei bíróságra kerül.

Az EBF februári felállása óta összesen több mint 20 millió forint pénzbírságot szabott ki. Egyelőre nincs még döntés arról, hogy a felügyelethez befolyó bírságoknak mi lesz a sorsa. Holchacker Péter elmondta: a befizetett bírságokat természetesen az EBF számláján külön kezelik, és ha megszületik a kormánydöntés ennek alapján utaják át, várhatóan az egészségügyi alapba – tette hozzá.Sporthírek