A HM és a katasztrófavédelem segélyszállítmányt küld a szíriai menekülteknek

Budapest, 2012. május 30., szerda (MTI) – A Honvédelmi Minisztérium (HM) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a kormány döntése alapján humanitárius segélyszállítmányt küld Törökországba, hogy a szíriai menekültek helyzetén segítsen; a szállítmány szerdán indult útnak.

A HM és az OKF közös közleménye szerint Törökország nemzetközi szervezeteken keresztül tett közzé segélyfelhívást a kialakult szíriai menekülthelyzet miatt; olyan eszközökre és felszerelésekre van szükségük, amelyeket a menekülttáborokban tartózkodók elhelyezésekor tudnak felhasználni.

A humanitárius segélyszállítmányt – ötezer takarót és több mint hétszáz lepedőt, amelyek összértéke meghaladja a 7,5 millió forintot – a HM készletéből biztosítják, a csomag szállítását pedig a katasztrófavédelem szervezte meg – írták.

A felajánlott eszközöket szállító kamion szerdán indult Törökországba, várhatóan június 5-én vagy 6-án érkezik meg. Az adomány átadásakor Magyarország kormányát a törökországi magyar katonai attasé képviseli.

Szíria és Törökország viszonya feszült, mert Ankara menedéket nyújt szíriai menekülteknek és ellenzékieknek. A Bassár el-Aszad elnök rezsimje elleni szíriai népfelkelés tavaly márciusi kezdete óta már tízezernél több a halálos áldozatok száma és nagyon sokan menekültek el az országból: közülük több mint 20 ezren Törökországba.

– MTI –