A hézag valóban hézag legyen

Bosszantó, ha beköltözésünk után pár évvel a padlólapok megkopnak, a máz lepattogzik, esetleg meg is törnek.

A hiba nemcsak a rossz minőségben keresendő, hanem lehetséges, hogy a lapok lefektetésének technológiája nem volt megfelelő. Persze nem árt tudni, hogy melyik lapot, hova érdemes beépíteni. A mázas kerámiából a porózus fajtát kizárólag belső térben lehet felhasználni. A mázatlan, fagyálló kerámialapokat külső teraszok burkolására ajánlják.

Ha valóban oda rakjuk a lapokat, ahova való, még az sem garancia a tartósságra. Célszerű már a kivitelezésnél odafigyelni és így elkerülhető, hogy a későbbiekben megsérüljenek a lapok. Ne hagyjuk figyelmen kívül a beton és a kerámia méretváltozását, mert az a hőmérséklet és a nedvesség hatására különböző.

Alkalmazzunk inkább 3 milliméteres hézagszélességet a lapok között a korábbi 1 milliméter helyett. a hagyományos habarcs helyett pedig ragasztóanyagot. Ha a burkolatot nagyobb igénybevételnek tesszük ki, akkor még a 3 milliméternél is többet, 5-öt alkalmazzunk. A tágulási hézagokról se feledkezzünk meg, amelyeket a függőleges falak csatlakozásánál kell megejteni. Ennek szélessége 10 milliméter és a hézagokat rugalmas anyaggal kell tömíteni.

e csak a hézagszélességre, hanem a lapok beáztatására is gondoljunk. Ez azt jelenti, hogy a falburkolatokat és padlólapokat a lefektetésük előtt áztatni kell, ha hagyományos cementhabarcsba tesszük. Általában műgyantás habarcsba ragasztás előtt nem szoktak áztatni. Mivel az ágyazóhabarcsok tulajdonságai eltérnek egymástól lévén, hogy rengetegféle típusuk van sokféle gyártótól, ezért a felhasználásuk előtt tájékozódjunk arról, hogy kell-e áztatni a lapot.

A fagy megtöri

Persze a burkolás nemcsak a beltérre terjed ki, hanem a külső részekre is. A teraszburkolatok mindenféle időjárási viszontagságnak ki vannak téve, leginkább a fagyásnak. A külső burkolatok így leginkább emiatt hibásodnak meg és lepattogzik róluk a máz. Lepattogzik, mert víz jut a burkolat alá. Télen megfagy a víz és a térfogatnövekedéssel szétfeszíti a lapokat.

Súlyosabb, ha már nemcsak a mázréteg pattan le, hanem meg is törik a lap. Ezek elkerülése végett különös gondot kell fordítani az aljzat kialakítására és a tágulási hézagokra. De mindenekelőtt a pára és a csapadékvíz elleni szigetelésre kell odafigyelni és akkor később nem lesz mázpattogzás.

R.J.