A hétvégén érkeznek Nápoly környékére a rendőrségnek segítő katonák

A hétvégén ötszáz katona érkezik Nápoly környékére, hogy segítsenek a rendőrségnek a helyi maffia elleni küzdelemben – jelentette be pénteken az olasz belügyminiszter. A katonaság kivezényléséről az elmúlt hét elején döntött az olasz kormány, egy, még a sokat látott nápolyiakat is megdöbbentő gyilkosságsorozat után.

“Azt akarjuk, hogy a Kalasnyikovok hangját szeretők meghallják az állam hangját” – fogalmazott Roberto Maroni olasz belügyminiszter sajtótájékoztatóján. Az ötszáz katona három hónapig marad a területen, ahol ellenőrzőpontokat fognak működtetni, fegyverek után kutatnak, védelmezik a veszélyben lévő boltokat és házi őrizet alatt álló gyanúsítottakra figyelnek majd – közölte Maroni.

A római kormány nem sokkal azután döntött a hadsereg bevetéséről a maffia elleni harcban, hogy kivégzésszerűen meggyilkoltak hat afrikait a Nápolytól 50 kilométerre lévő tengerparti Castelvolturnóban. A rendőrség szerint a támadóik legalább 130 golyót lőttek áldozataikba. Egy másik támadásban egy helyi szerencsejáték-barlang olasz tulajdonosát ölték meg.

A rendőrség szerint a hírhedt nápolyi maffia, a Camorra legveszélyesebbnek tartott családja a Casalesi klán áll a gyilkosságok mögött. A Casalesi klán ellenőrzi a drogkereskedelmet és a prostitúciót a területen, ahova az újabb katonákat küldi az olasz kormány. Múlt hét hétfőn már négyszáz rendőrt vezényeltek a régióba.

Az áprilisban megválasztott jobboldali olasz kormány korábban már háromezer katonát vezényelt több helyre is az országban. Az egyebek mellett Róma, Nápoly és Milánó utcáira vezényelt – esetenként gépfegyveres – katonák igazoltathatnak, motozhatnak, és őrizetbe is vehetnek bárkit, aki gyanús nekik.