A héten korrigálják a területi ellátási kötelezettség listáját

Várhatóan még a héten közzéteszi az Egészségügyi Minisztérium a területi ellátási kötelezettségről szóló javított listát. Az egészségügyi intézményektől hétfőig várta a tárca, hogy jelezzék az eredeti lista hibáit. Horváth Ágnes, a tárca államtitkára szerdai tájékoztatóján közölte, az eredeti listából nem maradt ki egyetlen település sem, de kétségtelen, hogy volt olyan kötelezettség, amelynek teljesítéséhez nem volt meg a feltétel. Ezen kívül az államtitkár bejelentette, hogy szerdán az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 100 kórháznak és 42 szakrendelőnek 3,4 milliárd forint kiegészítő forrást utalt át az átalakulás segítésére. Kiegészítő díjazásban részesültek a kiemelt kórházak, a több, mint 400 aktív ággyal rendelkező intézmények, azok, amelyek legalább 5 osztályt működtetnek, valamint a kiemelt népegészségügyi programokban résztvevők. Ezen kívül a tárca 7,5 milliárd forintot különített el szintén az intézmények átalakítására, így például a költözésekre.

A területi ellátási kötelezettség nem egyenlő az új beutalási renddel – hangsúlyozta az államtitkár. Ha a beteget nem a területileg illetékes kórházba utalja az orvosa, térítési díj nélkül ott is ellátják. Csak abban az esetben kell kifizetnie az ellátás költségeinek 30 százalékát, maximum 100 ezer forintot, ha nincs beutalója, illetve másik kórházba szól – tette hozzá.

A minisztérium által meghatározott területi ellátási kötelezettségtől az önkormányzatok is eltérhetnek. A helyhatóságok kezdeményezhetik, hogy ne a kijelölt, hanem egy másik kórház lássa el a területükön élő betegeket. Az önkormányzatok úgy is megváltoztathatják a hivatalos listát, hogy megállapodnak egymással.

A kórházátalakítás jelenlegi helyzetéről tartott tájékoztatón az államtitkár megerősítette: a megszüntetett fekvőbeteg kapacitások 20 százalékát a minisztérium a járóbeteg-ellátás fejlesztésére fordítja. Annak ellenére, hogy a Regionális Egészségügyi Tanácsok lemondtak erről a törvény adta jogukról. A szakrendelők kapacitás bővítésén túl a megszüntetett kórházi ágyak utáni finanszírozás 5 százalékát az egynapos sebészetek kialakítására fordítja majd a tárca. Ehhez a finanszírozáshoz az intézmények pályázattal juthatnak hozzá.

Nincs akadálya a Margit Kórház működésének – reagált Horváth Ágnes arra a szerdai hírre, miszerint elképzelhető, hogy az ÁNTSZ nem engedélyezi majd az óbudai intézmény ellássa feladatait. Tarlós István a fővárosi Fidesz-KDNP frakció vezetője ugyanis azt állította: egy minisztériumi rendelet alapján kórház sebészet nélkül nem működhet. Mivel Molnár Lajos egészségügyi miniszter kórházlistája alapján a Margitban megszünne a szülészet-nőgyógyászat valamint a sebészet, az egész intézmény léte bizonytalanná válhat.