Helyi közélet

2012.05.19. 17:02

„Nem könnyű, de nagyon szép”

Széphalom - Negyvenöt külföldi diák adott számot magyar tudásáról a magyar nyelv Múzeumában.

Széphalom - Negyvenöt külföldi diák adott számot magyar tudásáról a magyar nyelv Múzeumában.

„Amikor ideérkeztem, alig tudtam valamit Magyarországról. Most már eltelt egy pár hónap, nagyon megszerettem Sátoraljaújhelyet, egyre többet tudok magyarul is. Nem könnyű nyelv, de nagyon szép. Majdnem olyan szép, mint a magyar lányok!” Mindez a brazil Hugo Melo de Mattos Bito véleménye kilenc hónapos magyarországi tartózkodása utáni ékes magyarsággal elmondott véleménye. A kreol bőrű, göndör hajú, villogó fehér fogú középiskolás diák hangjában alig vehető észre akcentus. Kicsit keresgéli a szavakat, a ragozás sem mindig tökéletes, de érződik, hogy az elmúlt néhány hónapot a sátoraljaújhelyi Kossuth Gimnáziumban nem lustálkodással töltötte.

A brazil diák egyike annak a negyvenöt középiskolásnak, aki a külföldi cserediák programon belül a Rotary Clubok szervezésében érkezett Magyarországra. Még maguk a diákok sem tudják egészen pontosan összeszámolni, hány országból érkeztek. Tajvan, Brazília, Portugália, Mexikó, az Amerikai egyesült Államok, Kanada, Vietnám biztos, de alighanem akad még néhány most kifeledett ország. A széphalmi Magyar Nyelv Múzeumában találkoztunk velük, ahol a Rotary Club Sátoraljaújhely szervezésében – a több éves hagyományt folytatva – szombaton megrendezték a külföldi cserediákok részére az Országos Magyar Nyelvi Versenyt.

A versenyre nevezett diákoknak először írásban magyar nyelven írt tesztet kellett kitölteni. Ezt egy kis lazítás követte a magas-hegyi kalandparkban, ahol az rszág leghosszabb hegyi bobpályáján suhanhattak a diákok, majd délután bemutathatták az előzetes feladatként elkészített „élményfotójukat”, ezt követően különböző szituációs feladatokat kaptak a zsűritől, amely között egyebek mellett volt énekelés és versmondás is magyarul. Mint megtudtuk, az alapvető cél nem feltétlenül az, hogy a magyar nyelvet elsajátítsák a diákok – bár akad köztük, aki már bejelentkezett alapfokú nyelvvizsgára –, hanem hogy minél inkább megismerkedjenek Magyarország irodalmával, történetével, hagyományaival.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában