Magyarország

2012.06.19. 13:32

LMP: a végtörlesztés kudarc volt, az eszközkezelő viszont jó lépéseket tesz

    Budapest, 2012. június 19., kedd (MTI) – A devizahitelesek végtörlesztési lehetőségét kudarcként, a Nemzeti Eszközkezelő Társaság tervezett intézkedéseit viszont jónak értékelte az Országgyűlés lakhatási albizottságának keddi ülését követően a testület elnöke.

 

 

Budapest, 2012. június 19., kedd (MTI) – A devizahitelesek végtörlesztési lehetőségét kudarcként, a Nemzeti Eszközkezelő Társaság tervezett intézkedéseit viszont jónak értékelte az Országgyűlés lakhatási albizottságának keddi ülését követően a testület elnöke.

 

Az LMP-s Vágó Gábor a végtörlesztést elemezve elmondta, hogy körülbelül 170 ezer ember élt a lehetőséggel, ami közel 1354 milliárd forintot jelent. Hangsúlyozta: a Bankszövetség ülésen jelen lévő képviselője arról számolt be, hogy a legjobb adósaik végtörlesztettek, ezért az intézkedés nem a valóban rászorulóknak segített. A politikus összességében kudarcnak nevezte az intézkedést.

Az árfolyamgát kapcsán kiderült, hogy arra eddig összesen tízezren jelentkeztek, habár 28 ezren érdeklődtek a gyűjtőszámlás megoldás felől – mondta a képviselő. Véleménye szerint ennek az lehet az oka, hogy az emberek nem bíznak az államban.

A Nemzeti Eszközkezelő Társaság vezérigazgatója, Csillag Tamás arról számolt be, hogy idén 35, összesen pedig 125 milliárd forint áll a program rendelkezésére – ismertette az ülésen elhangzottakat. A társaság szeptembertől vár sok jelentkezőt és felkészült arra, hogy havi szinten 1500 ingatlant vegyenek át, amelyeket üzemeltetni is tudnak majd – mondta az albizottság elnöke.

Vágó Gábor úgy fogalmazott: jó látni, hogy a kormány meghallgatta a korábbi kritikákat, ezért a társaság működése is jó irányba mozdult el

Az ülésen elhangzott, hogy hamarosan megjelenik az a kormányrendelet, amelyik megváltoztatja az eszközkezelő igénybevételének szabályait – közölte a politikus. Szavai szerint most már az is élhet a lehetőséggel, akinek csak egy gyermeke van. Ezentúl ráadásul az sem lesz kitétel, hogy a jelentkező részesüljön az aktív korúak ellátásában, ehelyett elég ha jogosult a lakhatási támogatásra.

Végül úgy értékelt, hogy az LMP szerint egy olyan otthonteremtési programra lenne szükség, ami a közösségi bérlakások megteremtésére fókuszál, felélénkíti az ingatlanpiacot és az építőipart. Azt is kijelentette, hogy hosszú távon nem az egyéni tulajdon preferálása, hanem a mindenki számára lakhatást nyújtó közösségi bérlakásrendszer kiépítése lenne a megoldás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!