A Herba csoport vezetője ellen Szegeden is eljárás folyik

A Szegedi Városi Bíróságon is eljárás folyik a Herba csoport vezérigazgatója ellen, akit a Pesti Központi Kerületi Bíróság a múlt héten előzetes letartóztatásba helyezett milliárdos csempészet miatt. Míg Budapesten azzal gyanúsítják, hogy hat másik társával az Egymásért Egy-Másért Alapítvány nevében hozott be értékesítésre vám- és adómentesen távol-keleti élelmiszereket, addig Szegeden tucatnyi másik emberrel együtt közokirat-hamisítással vádolják.

A vezérigazgatót azzal vádolják, hogy felkérte ügyvédjét, szervezzenek be hajléktalanokat, hogy fizetségért – általában havi 200 ezer forintért – többnyire élelmiszerkereskedelemmel foglalkozó kft-k társasági szerződéseinek aláírásakor valótlanul úgy nyilatkozzanak, hogy a cégbe tagként milliós nagyságrendű törzsbetéttel belépnek. A vád szerint erre készpénzük nem volt, az új tagok tényleges gazdasági tevékenységet a társaságban nem végeztek és a szerződés aláírásakor sem állt ez szándékukban.

Az ügyészség szerint ők és a társasági szerződéseket illetve azok módosítását készítő és ellenjegyző budapesti ügyvéd közreműködött abban, hogy a cégbíróság több mint 20 vállalkozásról a cégbejegyzések illetve módosítások során 2001. és 2003. nyara között a cégjegyzékbe valótlan adatokat foglaljon. A Szegedi Városi Ügyészség 2003-ban lezárta ugyan a nyomozást, vádat emelt, és az ügyet a Szegedi Városi Bíróságnak továbbküldte. A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy az első tárgyalási napot még nem sikerült kitűzni, mert a vádlottak nagy részét egyszerűen nem találják, úgy tudni közülük többen budapesti és Budapest környéki hajléktalanok.

2004. májusa óta összesen a vámhatóság gyanúja szerint 1,4 milliárd forintnyi élelmiszert csempészett Magyarországra az Egymásért Egy-Másért Alapítványon keresztül több budapesti vállalkozás, amelyek feltehetően a Herba Csoporthoz tartoznak. A vámnyomozók a kiemelten közhasznú alapítványon kívül a gyanúba keveredett budapesti vállalkozásoknál is házkutatást tartottak, és az eddigi vizsgálati eredmények szerint azok az uniós csatlakozás óta 59 alkalommal hoztak be az országba a Távol-Keletről származó élelmiszereket. A 8500 tonna árut úgy tüntették fel, mintha azt az alapítvány kapta volna, így nem kellett utánuk áfát sem vámot fizetni.

Az élelmiszert azonban üzletláncoknak adták el, a ki nem fizetett vám és áfa összege a nyomozók becslése szerint 1,2 milliárd forint. Hét embert vettek őrizetbe, köztük Földesi-Szabó Lászlót, a Mehmet Karcsikát Törökországból hazahozó Egymásért Egy-Másért Alapítvány vezetőjét és a Herba csoport vezérigazgatóját is. Mindannyiukat jelentős értékre elkövetett csempészet gyanúja miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróság vasárnap előzetes letartóztatásba helyezte.