Miskolci Szimfonikus Zenekar: “A helyünkön vagyunk”

Akt.:
Szászné Pónuzs Krisztina ügyvezető igazgató (jobbra) köszöntötte az évad zenészét, Lipták Zsuzsannát
Szászné Pónuzs Krisztina ügyvezető igazgató (jobbra) köszöntötte az évad zenészét, Lipták Zsuzsannát - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Több koncert, növekvő nézőszám, több bevétel. Sikeres volt a szimfonikusok évada.

– Hosszú és tartalmas évad volt – fogalmazott Szászné Pónuzs Krisztina, a Miskolci Szimfonikus Zenekar ügyvezető igazgatója csütörtökön, az együttes évadzáró társulati ülésén. Állítását számokkal igazolta. Az előző évadban 80 koncertet adott a zenekar, a mostaniban 93-at. A fizető nézők száma 5 ezerrel növekedett, a zenekar saját bevétele pedig szintén több mint 9 millió forinttal volt több ez év első félévében, mint a tavalyiban.

Új sorozatok

Az évad hangversenyeiről szólva elmondta: nagy öröm számára, hogy újra visszakerült a társulat a budapesti zenei vérkeringésbe. Az évadban 9 koncertet adtak a fővárosban, többek között a Tavaszi Fesztiválon is. Indítottak 3 új koncertsorozatot: a Szív-Hangra a várandós kismamákat várták, a Ciróka koncertre a picurkákat (0–3 éves korig), de szerettek volna zenei élményt nyújtani a 10–18 éves korosztálynak is. Így született meg a Hang-Ár sorozat, melynek koncertjein általános iskolás és középiskolás diákok voltak a közreműködők. Nagy sikert aratott mindhárom kezdeményezés, jelezte az igazgató, csakúgy, mint a Vár-szerenád előadásai a felújított Diósgyőri várban. Végül szólt arról az uniós támogatással zajló zenepedagógiai programról, melynek keretében 15 iskola és 2 óvoda növendékei ismerkedtek a szimfonikus zene világával. Közöttük halmozottan hátrányos helyzetű és kistelepülésen élő gyerekek is.

Nem vágyódik el

Gál Tamás, a zenekar művészeti vezetője, karnagya első évadát töltötte a miskolci szimfonikusoknál.

– Miskolcra költöztem, és soha nem hittem volna, de nem vágyódom el innen – jelentette ki elöljáróban.

Mint mondta, nem sikerült minden tökéletesen az évadban, hiszen az lehetetlen, de elmondható, hogy sikeres hónapokon van túl a zenekar.

– Visszakerültünk a helyünkre, aminek az is a bizonyítéka, hogy a fővárosi Művészetek Palotája koncertsorozatra kért fel bennünket a következő évadra. Nagyon jók a visszajelzések az együttes munkájával kapcsolatban a közönség és a vendégművészek részéről egyaránt – mondta a karmester. Megjegyezte: az ő kedvencei a várbeli koncertek voltak. Egyrészt a történelmi épület hangulata miatt, másrészt pedig azért, mert itt olyan műveket lehetett játszani, melyeket egy szimfonikus zenekar ritkán szokott. Alkalom adódott kamarazenélésre, és a szólójátékra is több lehetőséget kaptak a zenekar művészei.

Gál Tamás mindehhez hozzátette: nagy szükség lenne arra, hogy a zenekar támogatása és a zenészek fizetése is emelkedjen 20 százalékkal, csakúgy, mint a nézőszám és a zenekar saját bevétele, mert 80 ezer forintos kezdő fizetésért nehéz új zenészeket szerződtetni.

A társulati ülés köszöntésekkel ért véget.

– Hegyi Erika –

Akiket köszöntöttek

Az évad zenésze (a társulat szavazata alapján): Lipták Zsuzsanna szólamvezető-helyettesNyugdíjba vonulása alkalmából köszöntötték: Nemes Tamás szólamvezetőt40 éve a társulat tagja: Halászné Rózsa Márta

30 éve a társulat tagja: Kaulics-Nagy Zsófia és Czimer Sándor

Legtöbb szolgálat az évadban: Lőkös Péter

Köszöntötték Óvári Zsuzsannát is, aki a zenekar munkáját a fenntartó önkormányzat főosztályvezetőjeként segítette. ​