A helyi ételeket népszerűsítik

A bükki térség gasztronómiáját szeretnék ismertebbé tenni a most megalakult szervezetben. A jövőben is látványos, vonzó programokat akarnak szervezni.

Megalakult a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Észak-Bükki Régiója – tájékoztatta lapunkban Poráczki András. Az emődi szalonnasütési világrekord egyik szervezője elmondta, hogy a szervezet több, mint 40 taggal jött létre, és legfontosabb feladatának a bükki térség ételeinek népszerűsítését, a gasztronómiai hagyományőrzés erősítését és az idegenforgalom fellendítését tekinti.


Rendezvények szerveznek

Elnöknek a bogácsi Csetneki Lászlót választották, míg Poráczki András lett a rendezvény és szervezésügyi bizottság elnöke. Csetneki László érdeklődésünkre megerősítette, hogy terveik között szerepel, hogy a bükki, bükkaljai térségben minél több olyan rendezvényt szervezzen, amelyek jól reprezentálják, illetve ugyanakkor népszerűsítik a régió gasztronómiáját. Május 19-én Bogácson rendezik meg a vendéglátó iskolák már hagyományosnak tekinthető országos seregszemléjét, míg ősszel a szakemberek számára rendeznek szakmai találkozót a dél-borsodi településen. A szervezetben egyébként egyaránt található „profi” vendéglátósok, és „csak” főzni szerető és persze tudó amatőrök is, és szívesen veszik mindazok jelentkezését, akik úgy érzik, segíteni tudják a kitűzött célok elérését.

HSz