A házszabály módosítását javasolja az MSZP

Az MSZP a házszabály módosítását javasolja annak érdekében, hogy valamennyi parlamenti frakció módosító indítványairól szavazhasson a következõ parlament – mondta keddi sajtótájékoztatóján az MSZP frakcióvezetõje.

Mesterházy Attila új parlamenti bizottságok – köztük a számvevõszéki bizottság – felállítását is kezdeményezte. Az MSZP azt kéri a Fidesztõl, hogy csak négyötödös többséggel módosítsa az alkotmányt.

A kormány parlamenti ellenõrzésének fenntartása érdekében a házszabály módosítását kezdeményezi az MSZP – mondta kedden Mesterházy Attila. A szocialisták frakcióvezetõje azt javasolja, hogy a frakciók bizottágokban elõterjesztett módosító indítványairól akkor is szavazzon a parlament, ha az a bizottsági munka során nem kap többségi támogatást. Az MSZP frakciója azt is szeretné elérni, hogy az interpellációkat, kérdéseket, vizsgálóbizottságok felállítását és a parlamenti vitanapok kezdeményezését is szabályozzák újra.

Az MSZP szeretné, ha önálló bizottság maradna a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság. Mesterházy Attila kezdeményezte, hogy jöjjön létre a számvevõszéki bizottság és a fenntartható fejlõdés bizottsága is. A nyilvánosság biztosítása és növelése érdekében informatikai fejlesztéseket is javasolnak a szocialisták. A javaslatokat az új parlament valamennyi frakciójához eljuttatták.

A levél ugyan nem tartalmazza, de az MSZP elvárja a Fidesztõl, hogy – a Horn-kormány idõszakához hasonlóan – csak négyötödös többséggel lehessen módosítani az alkotmányt – tette hozzá Mesterházy Attila.
– Független Hírügynökség –