A háziorvosoknak figyelmeztetni kell a nemfizető betegeket

Orvos - Illusztráció
Orvos - Illusztráció
Több mint 600 ezer figyelmeztető levelet küld ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a következő hetekben azoknak, akik a nyilvántartás szerint nem jogosultak egészségügyi ellátásra.

Egy kormányrendelet szerint április 1-je után minden kórház, járóbeteg-ellátó és a háziorvosok is kötelesek figyelmeztetni azokat, akiknek nincs rendben a járulékfizetésük. A háziorvosokat azonban nem értesítették még erről.
Az OEP hétfőn levélben tájékoztatja egészségügyi szolgáltatókat, hogy április 1-től kötelességük figyelmeztetni a jogosultság nélküli betegeket. A háziorvosok szerint nem valószínű, hogy a rendszer jövő hét végére működni tud.
A hétfőn elküldött levelet szerdán vagy csütörtökön kapják meg az orvosok. Önmagában az nem elég, hogy a jogszabály már megvan, a technikai feltételeket is meg kell teremteni ehhez – mondta Kertai Aurél, a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának vezetője.

Nem kell járulékot fizetni a gyesen lévőknek, a nyugdíjasoknak, a 18 évnél fiatalabbaknak, a nappali tagozatos egyetemistáknak és az elítélteknek, nekik ingyenes az ellátás.

A többieknek viszont, ha sem munkáltatójuk, sem ők nem fizetik a járulékot, a tervek szerint 2008-tól minden orvosi ellátásért fizetniük kell. Azoknak jelent majd ez gondot, akik nem dolgoznak, nincs legális jövedelmük, járulékot nem fizetnek, és semmilyen jogviszonnyal nem rendelkeznek mondta – Molnár Barbara, az OEP szóvivője.

A magyarorszag.hu internetes oldal ügyfélkapuján keresztül mindenki, aki regisztráltatta magát a helyi önkormányzatnál vagy bármely okmányirodában, Taj-száma segítségével saját maga is megnézheti, hogy jogosult-e az egészésgügyi ellátásra. Akinek nincs internetes hozzáférése, az a megyei egészségbiztosítási pénztáraknál érdeklődhet.