A házaspároknak nem kell adót fizetniük a gyulai játékvárosban

Tíz napon át 126 gyermek próbálhatja ki, milyen a felnőtt élet a gyulai játékvárosban. A kicsiknek felépített minivárosban játékpénzért órabérben dolgoznak, piacra járnak, és ha szerelmesek lesznek, még házasodhatnak is. A gyerekvárost német mintára hozták létre a békési fürdővárosban, összesen hatmillió forintból. Célja, hogy a gyerekek játékos formában készüljenek a felnőtt életre – mondta a játékváros csütörtöki bemutatója után Székely Eszter szervező.

Gyula német testvérvárosában, Ditzingenben 1996 óta minden nyáron megrendezik a játékvárost, annak mintájára építették fel a gyulait. A játékváros három napja működik, nagyon jók az első tapasztalatok, a gyerekek elfáradnak a nap végére, és a szülőktől is pozitív visszajelzéseket kaptunk – mondta Székely Eszter.

A minivárosban 22 kézműves műhely működik, a gyerekek ott dolgozva játékpénzt kereshetnek, amit azután el is költhetnek. A kisvárosban házasságkötő terem is működik, ráadásul itt megéri házasodni, mivel a házaspároknak nem kell adót fizetniük, így több pénzük marad költekezni.

A július 10-ig nyitva tartó játékvárosba felnőtt csak kísérővel és csak meghatározott időpontokban léphet be. A gyerekekre 40 segítő felügyel. Székely Eszter elmondta azt is: jövőre folytatást terveznek, szeretnének hagyományt teremteni Gyulán.