A hazai szoláriumok 5 százaléka megy csak át a vizsgán

A legfrissebb vizsgálatok szerint a hazai szoláriumok több mint 95 százaléka nem felel meg az elõírásoknak, azaz a kelleténél erõsebb sugárzást bocsát ki. Ezzel a vizsgálatban részt vevõ 10 európai ország között az utolsó elõtti helyen végzett hazánk, csak Lettországban hozott rosszabb eredményt a vizsgálat.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) Kereskedelmi és Piacfelügyeleti Hatóságának akciója során a piacfelügyeleti hatóságok több mint 300 helyszínen összesen 516 szoláriumágyat ellenõriztek, 10 európai országban. Mint kiderült, gyakran sem a sugárzás erõsségére, sem a tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó szabályokat nem tartják be a szolgáltatók – mondta el a Független Hírügynökségnek Cserti Istvánné, a MKEH Piacfelügyeleti Osztályának osztályvezetõje.

Magyarországon az MKEH munkatársai 28 helyszínen, 68 ágyat vizsgáltak meg. A felmérés szerint a szoláriumok több mint 95 százaléka nem felelt meg a sugárzás erõsségére vonatkozó elõírásoknak, amely nem haladhatná meg a 0,3 Watt per négyzetmétert. A legmagasabb érték közel ötszöröse volt a megengedettnek. Ráadásul a berendezéseken gyakran az általános jelöléseket sem tüntették fel. Nem hívják fel például a figyelmet arra, hogy az UV-sugárzás sérülést okozhat, sõt sokszor a magyar nyelvû figyelmeztetõ felirat is hiányzik – mondta a szakember.

Az UV-sugárzás legveszélyesebb és legalattomosabb következménye a bõrrák, amely nem azonnal, hanem néhány év vagy esetleg évtized után alakul ki. A bõrrákos megbetegedések száma egyébként 15-20 évente megduplázódik, amelyért egyebek mellett a nagyon erõs sugárzókkal felszerelt szoláriumokat teszik felelõssé. Az eredmények alapján a tagországok és az Unió illetékesei az akció folytatásáról döntöttek, így a közös szolárium-ellenõrzési akció már 12 tagországban folytatódik 2010-2011-ben.Sporthírek