A hazai rendőrök brutalitását emeli ki az Amnesty

A rendőrség túlkapásai, a romákkal szembeni diszkrimináció, illetve a családon belüli erőszak visszaszorítása érdekében tett, elhibázott jogi lépések – egyebek mellett ezek szerepelnek az Amnesty International (AI) emberi jogokról szóló jelentésének hazai fejezetében.

A tavalyi évről szóló, 153 országra kiterjedő beszámolót szerdán mutatta be a nyilvánosságnak Fodor Márk, a szervezet magyarországi igazgatója.

A jelentés szerint a rendőrök “túlreagálták” a szeptemberi zavargásokat, illetve az október 23-i eseményeket, vagyis túlzott mértékű erőszakot alkalmaztak. Minden előzetes figyelmeztetés nélkül vetettek be gumilövedéket, vízágyút és könnygázt, a békés tüntetők ellen is. Ráadásul a kommandósok álcázták magukat, hisz nem viseltek azonosító jelvényt vagy számot – írja az AI. A jelentés szerint olyan állítások is elhangzottak, hogy a rendőrök bántalmazták az őrizetbe vetteket, nem különítették a felnőtt és a fiatalkorú gyanúsítottakat, néhányuknak pedig nem engedték, hogy ügyvédet hívjon a kihallgatások alatt. A nemzetközi szervezet a május eleji nemi erőszakot, illetve az ebből kialakult botrányt is elítélte. Úgy látszik, hogy ma Magyarországon csak akkor fordulhat az áldozat a sajtóhoz vagy a bírósághoz, ha vállalja, hogy megalázzák – közölte Fodor Márk.

Roma kérdés

Az ENSZ gyermekjogi bizottságának márciusi jelentése alapján az Amnesty a roma gyerekeket sújtó előítéleteket, illetve fajgyűlölő megnyilvánulásokat is aggasztónak tartja, hisz ez nemcsak a lakhatásra terjed ki, de az oktatásban is megnyilvánul. A bizottság szerint a roma gyerekeket speciális osztályokban és intézményekben különítik el, sőt már az óvodákba se vesznek fel mindenkit. Az AI példaként a miskolci iskolaintegrációt említette, ahol úgy vontak össze hét iskolát, hogy “elfelejtették” újra meghatározni a beiskolázási körzeteket; a szervezet szerint ezzel állandósították a roma gyerekek szegregációját.

Családon belüli erőszak

Ami a családon belüli erőszakot illeti, a kormány tavaly júliusban szigorította az idevágó jogszabályokat, de a civilek szerint a távolságtartás intézménye nem működőképes, mivel csak abban az esetben rendelik el, ha az ügyben már büntetőeljárás indult. Ez azt jelenti, hogy hiába hívja egy összevert nő a rendőröket, nem viszik be a férjét, csak akkor, ha feljelentést tesz – hangsúlyozta Fodor Márk.

Évente 20 ezer embert végeznek ki világszerte

Az AI Magyarország igazgatója elmondta: 2006-ban a fejlődő országok legalább 22 milliárd dollárt költöttek fegyverekre, és annyi töltény fogyott, hogy fejenként kettő jutna minden emberre. 1245 titkos fegyencjárat haladt át Európa légterén, 400 embert tartottak fogva Guantanamo Bayben, 102 országban alkalmaztak kínzást vagy rossz bánásmódot a hatóságok, 600 országban van még mindig érvényben a halálbüntetés és 20 ezren várják a halálos ítélet végrehajtását világszerte.

Kapcsolódó cikkek:

  • Hatszáz rendőrt küldenek el a BRFK-tól
  • Rendőrségi botrányok: indul a belső ellenőrzés
  • Rendőri vezetők: milyen utódokat?
  • Megerőszakolt lány: nyomokat keresnek
  • Gyurcsány szerint az ellenzék is tehet a botrányokról
  • A REBISZ előtt tüntet a Fidesz és a KDNP
  • Lemondott Petrétei József miniszter is
  • Gyurcsány Ferenc meneszti Benét és Gergényit
  • Demonstrálók gyűltek össze a REBISZ épületénél