Magyarország

2010.03.24. 12:56

Uniós források KKV-k részére

<p>H&#225;rom p&#225;ly&#225;z&#243;b&#243;l<br /> kett&#337; nyer &#8211; 2007 &#243;ta t&#237;zezer<br /> v&#225;llalkoz&#225;s jutott uni&#243;s<br /> fejleszt&#233;si t&#225;mogat&#225;shoz.</p>

Már közel az egyharmada gazdára talált annak a 847 milliárd forintnyi uniós forrásnak, amit az Új Magyarország Fejlesztési Terv gazdaságfejlesztési pályazatai keretében a hazai kis– és középvállalkozások fejlesztésére, felzárkóztatására és versenyképesebbé tételére lehet fordítani. Ebből a keretösszegből ugyanis 2009 végéig az érintett vállalkozói kör számára már közel 300 milliárd forint fejlesztési támogatásról megszületett a döntés.

Magyarország európai uniós csatlakozásával az európai piac minden korábbinál szélesebbre tárult a magyar vállalkozások előtt. Ahhoz azonban, hogy ezt a lehetőséget ki is tudják használni le kell küzdeni a versenyhátrányukat a lényegesen fejlettebb, innovatívabb és korszerűbb eszközparkkal rendelkező nyugat–európai cégekkel szemben. Ezt a célt kívánja szolgálni a fejlesztéseket, korszerűsítéseket célzó támogatási programjával az Új Magyarország Fejlesztési Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programja (GOP), amely erre a célra 2007 és 2013 közötti időszakra 847 milliárd forintnyi uniós forrással rendelkezik.

Az említett keretösszeg négyféle célra pályázható meg, amiből a legtöbb - 342 milliárd forint fordítható a kis- és középvállalkozások átfogó fejlesztésének finanszírozására. Ebből az érintett cégek eszközparkja is megújítható és bővíthető, az elavult technológiák lecserélhetők és a forrás segítheti a társaságok korszerűbb vállalati működésének a kialakítását is.
A vállalkozások kutatás–fejlesztési és innovációs tevékenységének ösztönzésére, új termék, vagy szabadalom, illetve új gyártási technológiák bevezetésére is jelentős 258 milliárd forintnyi támogatási összeg áll rendelkezésre.

Az uniós támogatás segíti a jellemzően forráshiányos kis- és középvállalkozások tőkéhez juttatását is fejlesztési- és forgóeszközhitelek, hitelgarancia és kockázati tőke formájában. Erre a célra 189 milliárd forint osztható szét 2007-2013 között.

A vállalkozások üzleti környezetének korszerűsítésére, főként az infokommunikációsfejlesztések és a logisztikai háttér erősítésére 59 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre.

A múlt év végéig mintegy 371 milliárd forint vált pályázati úton elérhetővé a magyarországi vállalkozások számára a Gazdaságfejlesztési Operatív Programban, azon fejlesztések támogatására, amelyek hazánk vidéki régióiban valósulnak meg. Az első három évben közel 15 000 pályázatot adtak be a vállalkozások. Ezeknek 92 százaléka vállalkozásfejlesztési támogatásra, 7 százaléka kutatásfejlesztési pénzekre, 1 százaléka pedig az üzleti környezet fejlesztését célzó kiírásokra szólt. A nyertesek száma eléri a tízezret, ami azt jelenti, hogy három pályázóból kettő tudott nyerni EU-s támogatást.

A vállalkozásfejlesztési pályázatok nyerteseinek közel 80 százaléka mikro-, kis- és középvállalkozás. Ezen belül a kisvállalatok 41 százalékkal, a közepesek 32 százalékkal, a mikrovállalkozások pályázatai pedig 27 százalékkal részesedtek.

A támogatások területi eloszlása egyenletesnek nevezhető, az érintett hat régió (a Gazdaságfejlesztési Operatív Program az ország hat vidéki régiójában elérhető, a Közép-Magyarországi régióban nem) mindegyikében jutott uniós pénz a vállalkozások modernizációjára. A legtöbb nyertes projektet az észak-magyarországi régió adta, ezen belül a legtöbb forrás Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe áramlott, de jó eredményekkel pályáztak még Bács-Kiskun, Szabolcs–Szatmár–Bereg, Csongrád és Heves megye vállalkozásai is. Az egy vállalkozásra jutó támogatás mértéke Nógrád megyében volt a legmagasabb, miközben Vas, Zala és Tolna megye vállalkozói nyerték el a legkevesebb.

Fontos jellemzője a programnak, hogy a támogatások 60 százaléka jutott Magyarország 105 leghátrányosabb helyzetű kistérségébe, ahol nagy a munkanélküliség és az átlagosnál fejletlenebb az infrastruktúra.

A visszatérítendő EU-s támogatások terén is egyre aktívabbak a vállalkozások, hiszen 2007 végétől 2009 decemberig 1824 alkalommal, összesen 11 milliárd forint értékben kötöttek Új Magyarország Mikrohitel hitelszerződéseket, mely a legnépszerűbbnek bizonyult a hitelfelvevők körében. További 9 milliárd forint kihelyezésére került sor egyéb uniós támogatású hitel- és garancia-konstrukciók keretében.

Optimista várakozások övezik a hosszú előkészítés után 2010 első negyedévében elinduló Kockázati Tőke Programot, melynek keretében 8 szerződött alapkezelő a speciális kockázatok miatt a bankszektor által nem finanszírozott, elsősorban korai életciklusban lévő, innovatív tevékenységet végző vállalkozások tőkefinanszírozásához biztosít fejlesztési forrásokat.
Az MV Zrt. által kezelt termékekről, az Uniós Vállalkozói Hitelekről többet a www.uvhitelek.hu oldalról tudhatnak meg az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!