A Ház már hétfőn foglalkozhat az államfő által visszaküldött médiatörvénnyel

    Budapest, 2012. május 31., csütörtök (MTI) – A házbizottság csütörtöki ülésén a Fidesz-frakció azt kérte, hogy az Országgyűlés már hétfőn tárgyalja a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, a médiaszolgáltatásokkal és a sajtótermékekkel összefüggő egyes törvények módosításáról május 24-én elfogadott jogszabályt – tájékoztatta György Bálint, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-t.

 

Áder János sajtófőnöke, Altorjai Anita csütörtökön jelezte az MTI-nek, hogy az államfő levélben tájékoztatta az Országgyűlést: bár alkotmányos szempontból kifogástalannak találta a médiatörvény módosítását, egy eljárási hiba miatt arra kéri a parlamentet, hogy foglalkozzon ismét a jogszabállyal.

A köztársasági elnök azért küldte vissza megfontolásra az Országgyűlésnek a törvényt, mert házszabályellenesnek ítélte a fideszes L. Simon László egyik zárószavazás előtti módosító indítványának benyújtását – derült ki Áder János megfontolásra visszaküldő leveléből, amelyet később a parlament honlapján tettek közzé.

A köztársasági elnök a levelében emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés házszabálya rögzíti: zárószavazás előtti módosító javaslat csak akkor nyújtható be bármely korábban megszavazott rendelkezéshez kapcsolódóan, “ha a megszavazott rendelkezés nincs összhangban az Alaptörvénnyel, törvénnyel, a törvényjavaslat már megszavazott rendelkezésével vagy a törvényjavaslat módosítással nem érintett valamely rendelkezésével, illetve ha az egységes javaslat nem felel meg a jogszabályszerkesztés vagy a nyelvhelyesség követelményeinek”. Áder János úgy ítélte meg, hogy az egyik L. Simon László által jegyzett, a médiatörvényt új bekezdéssel kiegészítő módosító indítvány benyújtása ezzel ellentétes volt.

Az Országgyűlés – a június 4-i nemzeti összetartozás napjának programjai miatt – hétfőn a szokásoktól eltérően nem 13 órakor, hanem már délelőtt elkezdi munkáját.