A hátrányban élők is munkához jutottak

Akt.:
Demeter Ervin köszöntötte a konferencia résztvevőit. Lapunknak elmondta, a munkaerőpiachoz rugalmasan kell alkalmazkodni
Demeter Ervin köszöntötte a konferencia résztvevőit. Lapunknak elmondta, a munkaerőpiachoz rugalmasan kell alkalmazkodni
Miskolc – A munkanélkülieknek munkára, a cégeknek képzett szakemberekre van szükségük.

A hátrányos helyzetű emberek foglalkoztathatóságát tűzte ki célul az a projekt, melyet kedden zárt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya.

A főosztály vezetője, Lórántné Orosz Edit lapunknak elmondta: a projekt 2011. május 1-jén indult, és ez év október 31-éig tart. Tulajdonképpen egy országos programról van szó, melyet a Nemzetgazdasági Minisztérium a kormányhivatalokkal közösen valósít meg.

A program országos szinten több mint 111 milliárd forint értékű, ebből Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe 15,2 milliárd forint jutott. Az országos forrásokat oly módon osztották szét, ahogyan az egyes megyék munkaerőpiaci helyzete indokolta. A projektbe a foglakoztatási főosztály közel 22 ezer embert vont be.

Hat célcsoport

– A program elsődleges célja volt, hogy a megyében élő hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságát javítsuk. Hat kiemelt célcsoportunk volt: az alacsony iskolai végzettségűek, a pályakezdő fiatalok, a gyesről, gyedről, hozzátartozó ápolásából visszatérők, a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők, a tartós munkanélküliek, a tartós munkanélküliséggel veszélyeztettetek és az 50 éven felüliek.

A program célja volt egyfajta roma integráció is – mutatott rá a főosztályvezető.

Jelezte: a 22 ezer ember 50 százalékát képzésbe vonták be, több mint 750 tanfolyamot indítottak 150 szakirányban. Azok közül, akik már a programjukat bezárták, körülbelül 9 ezer ember helyezkedett el, és 3200-an még 180 nap után is dolgoztak.

A program ideje alatt csökkent megyénkben az álláskeresők száma: 67 ezer 700-ról 40 ezer 800-ra. Ebben persze a közmunkaprogram is közrejátszott, tette hozzá a főosztályvezető.

Rugalmasan

Demeter Ervin kormánymegbízott lapunknak elmondta:
a munkaerőpiacra jellemző, hogy egyszerre van jelen a munkanélküliség és munkaerőhiány, mégpedig azért, mert nincs elég megfelelő tudású és szakképzettségű ember.

Ehhez rugalmasan kell alkalmazkodni, képzésekkel, programokkal. Mint mondta, a mostani program segítségével rengeteg fiatal és 50 év feletti munkavállalót sikerült a munkaerőpiacra bevonni.

Hegyi Erika

 
hirdetés
hirdet�s