A hatóságok egyelőre a sötétben tapogatóznak

A Kasmírban tartózkodó indiai biztonsági hatóságok egyelőre nem tudják, kik állhatnak a szombati, 62 emberéletet követelő, új-delhi merényletsorozatot magára vállaló terrorszervezet mögött.

A Független Hírügynökségnek nyilatkozó Dél-Ázsia szakértő szerint is minden bizonnyal olyan terrorszervezet követhette el a merényleteket, amelynek nem tetszik India és Pakisztán enyhülési politikája az elmúlt időszakban.

Radnóti Alíz elmondta: vasárnap egy férfi az Iszlám Forradalmi Front nevében hívta fel a helyi riportereket Szrinagarban azt állítva, hogy az ehhez hasonló támadások mindaddig folytatódnak, amíg India ki nem vonja csapatait Kashmírból. Az indiai hatóságok azonban eddig még sosem hallottak erről a terrorszervezetről, amelynek szerintük “bizonyosan nem Kasmírban a főhadiszállása.” A szakértő szerint ha létezik ez a csoport, akkor ez lenne az első terrortámadás, amely a nevükhöz fűződik. Az eddigi vizsgálatok arra mutatnak, hogy talán pakisztáni kapcsolataik lehetnek az Iszlám Forradalmi Front szervezetnek és közel állhat a “Lashkar-al-Taiba” nevű csoporthoz.

Új-Delhiben háromszor robbantak pokolgépek egymás után: kettő piacokon, egy pedig egy buszon. A merényleteknek eddig 62 halálos áldozata van, de kórházi források szerint a szám még emelkedhet, mivel a sérültek közül többnek az állapota válságos.