Helyi közélet

2009.01.11. 08:22

Az se gáz ha nincs gáz: Fűccsé be!

<p>Gondolkozott már rajta, hogy mit tenne, ha az oroszok és az ukránok mégsem tudnának megegyezni, és egyszerre csak megszűnne a gázszolgáltatás? Mivel fűtené be lakását, egyáltalán mennyibe kerülne, hogy ne fagyjon meg? Utána jártunk a lehetőségeknek...</p>

A legegyszerűbb megoldás természetesen az, ha elektromos fűtőtestekkel pótoljuk fűtés hiányát. Ezekből többféle is létezik. A legegyszerűbb - és egyben legolcsóbb - a ventilátoros hősugárzó, amit akár 3-4 ezer forintért is beszerezhetünk - bármelyik háztartási szakboltban. Persze ezek között is találhatunk komolyabb konstrukciókat, de – következésképpen - ezek drágábbak is. Közös hátrányuk, hogy hangosak. Léteznek viszont, olyan fűtőtestek, amelyeken a halogén, a kvarc, vagy a kerámia adja a hőt. Ezek természetesen pár ezer forinttal többet is kóstálnak.

A teljesítményük általában szabályozható, a legtöbb maximum 2000 wattos, ami óránként nagyjából 2 kilówattot fogyaszt. Ha figyelembe vesszük a piaci árakat (1 kilowatt 15,6 forint), könnyen kiszámolható, hogy napi tízórás fűtésért nagyjából 300 forintot kellene fizetnünk. A gond csupán az – ahogy azt az egyik bolti eladótól megtudtuk -, hogy egy ilyen elektromos hősugárzó maximum 10-15 négyzetmétert képes megfelelően befűteni.

Ráadásul, csak akkor fűt, ha be van kapcsolva. Ellentétben például az olajradiátorral, ami szintén hálózatról működtethető, és 8-12 ezer forintért már hozzájuthatunk. Teljesítménye és fogyasztása a hősugárzókéhoz hasonló, de – mérettől és a lapok számától függően - nagyobb teret képes melegen tartani. Egy 9 lapos például 60 légköbmétert fűtésére alkalmas. A legfőbb előnye az, hogy felmelegített olaj még órákkal a kikapcsolás után is ontja magából a hőt. Nem véletlen, hogy az áruházban – ahol érdeklődtünk – egy darabot nem találtunk belőle: mint mondták: „Tegnap az összeset elkapkodták.”. Úgy látszik a napokban kirobbant hírek – és az idei szokatlan fagyok – sokakat „megrémítettek”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában