Segítség az édesanyáknak

2020.02.19. 19:00

Boldogan a munkakeresésben

Folyamatosan nagy érdeklődés kíséri a Női Erőforrás és KarrierPont ingyenes HR tanácsadásait.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Kozma István

Céljuk elsősorban az, hogy megtalálják azokat a családbarát foglalkoztatókat, akik biztosítják a kisgyermekes édesanyák számára ideális munkahelyet. Illetve a két fél összekapcsolása. A tanácsadás azonban nem csak erről szól – tudtuk meg Szőllősi Andrea HR szakembertől. Az alkalmassá tétel, segítségnyújtás, hogy újra vissza tudjanak térni a munka világába. Ennek a folyamata pedig az, hogy először megnézi az életútjukat. Amennyiben van kész önéletrajz, akkor azt együtt átnézik és tippeket, javaslatokat tesz a szakember, ha szükséges. Fontos, hogy milyen tapasztalatai, végzettsége van az édesanyának. Van aki konkrét kérdésekkel keresi meg Andreát, mint a gyes vagy gyed utáni visszatérés lehetőségei. De családi dilemmák is felmerülnek. Azonban nemcsak kisgyermekes anyukák jönnek tanácsadásra, van aki közel a nyugdíjhoz még szeretne dolgozni és ebben várja a segítséget.

Egyénileg és csoportosan is

A cégek területén meglévő kapcsolati rendszere és szaktudása révén általában tud segíteni – véli a HR szakember. Az egyéni tanácsadásban fókuszban az egyén van, hogy milyen kompetenciákkal rendelkezik, milyen tervei, céljai vannak. Minden klienssel 2-3 alkalommal találkozik, az első csak egy feltérképezés. A második találkozáskor már a cégek nyitott pozícióit is sorra veszik, esetleg közös kommunikációt is indítanak. A csoportos foglalkozások inkább a kompetencia fejlesztésről szólnak. Sokan önbizalom hiányban szenvednek, önismereti problémáik vannak, ezért először azt kell megoldani. A megjelenésben, a prezentálásban, a kommunikációban támogatja a hölgyeket – mondta el Andrea.

Informatív programok

Konczné Darai Krisztina háromgyermekes édesanyával a karrierpontban tett látogatásom alkalmával találkoztam. Először a második gyermeke megszületése után járt a Női Erőforrás és KarrierPont rendezvényein. A fia már iskolás volt, ő pedig otthon dolgozott a kislánya, Borka fél éves kora óta. Perecesen laknak, ezért a belvárosba ritkán jönnek be – hangoztatta Krisztina. Az édesanya igyekszik úgy szervezni a teendőit, hogy egyidőben több mindent is el tudjanak intézni, esetleg összekapcsolni rokonlátogatással. Szőllősi Andreát egy tréner képzésen ismerte meg, így általa kezdett megint visszatérni a Női Erőforrás programjaira. Jó kezdeményezésnek tartja és reméli, hogy sűrűbben is el tudnak jönni majd. Főképpen a szoptatási és hordozási tanácsadás keltette fel az érdeklődését, de az is érdekes számára, hogyan lehetne öko-mami – mondta mosolyogva, miközben kisfia a 8 hónapos Barnus, akit a kezében tartott beszélgetésünk közben, már erősen jelezte édesanyjának, hogy éhes. Örülne neki, ha a lakóhelyükhöz közelebb is lenne több lehetőség arra, hogy a közel 3 éves Borka kortársaival tudjon találkozni, mert nem jár bölcsődébe. Szoknia kell a közösséget, illetve sokszor már nehéz is lekötni – emelte ki Krisztina, hiszen a kicsi körüli teendők miatt már nem jut rá annyi figyelem. „Most is jó látni, ahogy egyre jobban kinyílik” – tette hozzá. A kislány éppen a játékokat pakolta le a polcról és láthatóan nagyon jól érezte magát.

Karrier, család, vagy mindkettő

Egy kisfiúval a karján érkezett meg Szeleczki Zita, akiről később megtudtam, hogy két gyermeket nevel. Botond 4 éves, Levi pedig 19 hónapos. Beszélgetésünk közben Levi többször elkóborol, de az édesanyja tekintete mindig követi. Zita a gyermekei születése előtt HR területen, projektmenedzserként dolgozott Budapesten. Egyelőre nem szeretne visszatérni a munkaerőpiacra, még otthon marad egy ideig a kis Levivel. Nagyon élvezi az anyaságot és ki is akarja használni, ameddig csak lehet. A gyerekek olyan hamar felnőnek, minden velük töltött pillanat értékes lehet – vallja az édesanya. Mielőtt anya lett, Zita tizenkét évig dolgozott és közben tudatosan készült a családalapításra. Úgy gondolja, nem árt, ha az ember előre felkészül az életében várható eseményekre. Azt azonban, hogy mit hoz a jövő, milyen karrier lehetőséget tartogat számára, jelentősen befolyásolja a családban meghozott döntés is. Amellett, hogy most az anyaság tökéletesen kielégíti, azért vannak napok, amikor hiányzik neki a munka – avatott be az anyuka. Ha az anya nem boldog, a család sem boldog, osztotta meg véleményét. Számára azért is jó időnként kiszakadni a mindennapi teendőkből és rendezvényekre jönni, mert ott beszélgethet hasonló érdeklődésű édesanyákkal, akár a szakmáról is.

(A borítóképen: Baba-mama hangulatban a családbarát munkahelyért)

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában