A hatoldalú észak-koreai tárgyalások rendkívüli összehívását kezdeményezi Kína

A hatoldalú észak-koreai tárgyalások rendkívüli összehívását kezdeményezte december elejére Kína a Koreai-félszigeten kialakult feszült hangulat miatt. Vu Davej, Kína phenjani nagykövete szerint a tárgyalófelek – a két Korea, Japán, Kína, Oroszország és az Egyesült Államok képviselői – Pekingben találkozhatnának. “A nemzetközi közösség, különösképp a hatoldalú tárgyalások résztvevői mélyen aggódnak” – tette hozzá a diplomata.

Ez volt első határozott kínai jelzés azóta, hogy Észak-Korea kedden tüzet nyitott a dél-koreai Jonpjong határszigetre, megölve négy dél-koreai állampolgárt. Az incidens volt a legsúlyosabb a koreai háborút lezáró 1953-as tűzszünet óta, ami miatt a nemzetközi közvélemény szerint a két Korea ismét a háború szélére sodródott. A pattanásig feszült helyzetben ráadásul vasárnap reggel megkezdődött az az amerikai-dél-koreai közös tengeri hadgyakorlat, amelynek célja az erődemonstráció, és amit Észak-Koreán kívül Kína is elítélt.

A hadgyakorlat miatt várható észak-koreai reakciókra hivatkozva a dél-koreai hatóságok evakuálták Jonpjong lakóinak egy részét, a többieket pedig arra kérték, hogy keressenek menedéket. A hatóságok egyben a sziget elhagyására szólították fel az ott tartózkodó újságírókat is, mondván, nem tudják garantálni a térségben a biztonságukat.

Eközben egy, a tengeri határtól északra fekvő észak-koreai katonai bázis irányából tüzérségi lövedékek zaja hallatszott, ám a beszámolók szerint nem érte találat Jonpjong szigetét. A Jonhap hírügynökség szerint ugyanakkor Észak-Korea föld-föld és föld-levegő rakétákat helyezett készenlétbe, ám rakétakilövésről egyelőre nem érkeztek információk.