A hatástanulmány szerint nem veszélyeztetné a környezetét a nyergesújfalui cementgyár

Nyárra kiderülhet, megkapja-e a környezetvédelmi engedélyt a Nyergesújfalura tervezett cementgyár. A kérelmet az ahhoz szükséges részletes hatástanulmánnyal hétfőn nyújtotta be a Holcim a szakhatóságnak, amelynek 4 hónapja van az elbírálásra. A cég reményei szerint ősszel az építési engedélyt is megkapják és év végén megkezdhetik a lábatlani gyárat kiváltó, új üzem kialakítását, 2010-ben pedig a termelést is.

Az új beruházás környezeti hatásainak részletes vizsgálatát csaknem 20 hazai és nemzetközi hírű szakértőből álló munkacsoport végezte el. A helyszíni mérésekkel alátámasztott több mint 1 évig tartó munkát a környezetvédelmi szakmában elismert IMSYS Kft. irányította.
Lakossági és szakhatósági felvetések alapján megállapították, hogy a gyár korszerű technológiájának köszönhetően a levegőszennyezés és a zaj jóval az egészségügyi határérték alatt marad, nem veszélyezteti a tervezett üzem sem a talajt, sem a felszíni és a felszín alatti vizet, sem a környék élővilágát. A szakértők szerint az üzem a tájképet sem rombolja majd, nagyon sok fával fogják takarni a gyár épületeit. A vizsgálatok szerint a környéken élők egészségére nem lesz káros hatással a gyár. A társadalmi-gazdasági hatásokat vizsgálva arra jutottak, hogy munkahely-megtartó, illetve -teremtő lesz az üzem és 100 évre tervezhető adóbevételt jelent majd a térségben.
Megállapították azt is a szakemberek, hogy az üzem olyan technológiát fog használni, amely nem termel hulladékot, viszont hasznosít azt (elégeti) – ezáltal részben megoldja a környék szemétproblémáit is.
A vizsgálat eredményeiről Varga József, vegyészmérnök számolt be hétfőn sajtótájékoztatón.

A cég vezetői hangsúlyozták, hogy a több, mint 100 éves lábatlani cementgyár bezárásával és új, korszerűbb üzem építésével nemhogy romlanak, jelentősen javulnak majd a környezeti hatások.

A március 5-én benyújtott több mint 1000 oldalas szakértői anyagot 120 napon belül az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség értékeli az illetékes szakhatóságok és a lakosság ill. a civil szervezetek bevonásával. Pozitív elbírálás esetén, beadhatja a Holcim az építési engedélykérelmét. A cég reményei szerint év végén, legkésőbb jövő év elején megkezdhetik az építkezést.

A beruházás csaknem 70 milliárd forint. 3 év alatt épülne fel a gyár a Komárom-Esztergom megyei Nyergesújfalunál, amint megkezdődne ott a termelés – előreláthatólag 2010-ben -, az onnan 7 kilométerre lévő lábatlani üzemet felszámolnák, helyén zöld területet alakítanának ki.

A világ minden kontinensén jelenlévő, Magyarországon két cementgyárat működtető Holcim Zrt. 5 helyszínt vizsgált előzőleg, hol építhetné fel 11 hektáros üzemét, környezetvédelmi és gazdaságossági szempontok alapján is Nyergesújfalura esett a választás. Ott tavaly májusban népszavazást tartottak, az ugyan eredménytelen volt, mert nem mentek el elegen, a szavazók többsége – csaknem 70 százalék – támogatta a beruházást.