A határon túli magyar diákokat támogatja a kormány

Évente majdnem 230 ezer külhoni magyar diák és 7 ezer hallgató támogatásáról írt alá pénteken megállapodást Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal külkapcsolatokért és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára a határon túli magyar szervezetekkel. A csaknem 5 milliárd forint összértékű támogatással elsősorban a tankönyv- és taneszközök kifizetéséhez, illetve a hallgatók jegyzettámogatásához szeretett volna hozzájárulni a kormány.

A kedvezménytörvény hatályba lépése óta biztosított támogatásra a pályázatokat minden tanév második félévében írják ki. A kiskorúak nevelési-oktatási támogatása 20 ezer forint, tankönyv- és taneszköztámogatása pedig 2400 forint. A két támogatást együtt igényelhetik a határon túli alap- és középfokú oktatási intézményekben magyar nyelven, vagy a magyar kultúrát tanuló diákok. Az egyetemi, főiskolai hallgatók jegyzettámogatása egységesen 2800 forint.

A Parlament Gobelin termében tartott ünnepélyes aláíráson a lebonyolító határon túli magyar szervezeteket a romániai Iskola Alapítvány, a szlovákiai Pázmány Péter Alapítvány, a szerbiai Concordia Minoritatis Hungaricae Polgári Egyesület, az ukrajnai KAMOT Jótékonysági Alapítvány, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma, illetve a szlovéniai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet képviselte – olvasható a Kormányszóvivői Iroda közleményében.