A határ mindkét oldaláról várnak vers- és prózamondókat

Hetedszer rendezik meg október végén Debrecenben a Kardos Albert Nemzetközi Vers- és Prózamondó Versenyt. A három napon át tartó rendezvénynek a Debreceni Zsidó Hitközség Status Quo Ante Izraelita Anyahitközség lesz a házigazdája.

Hetedszer rendezik meg idén a megyei jogú városban azt a nemzetközi vers- és prózamondó versenyt, amelyet a debreceni zsidó gimnázium alapító igazgatója, Kardos Albert (1861-1945) irodalmár és nyelvész, a jeles lokálpatrióta tiszteletére indítottak útjára 1999-ben.

Kardos Albert egyike volt azoknak a kiváló zsidó tanár egyéniségeknek, akik a tanítványaikat magyar szellemben nevelték. Úgy vélte ugyanis, hogy a zsidó gyerekeknek is magyar nyelvi kultúrát, magyar hazafiságot kell tanulniuk – idézhetjük Weisz Pétert, a rendezvényt hetedik éve házigazdaként vállaló Debreceni Zsidó Hitközség elnökét. Vagy idézhetjük Bölcskei Gusztáv szavait, aki a múlt esztendei megnyitó alkalmával úgy fogalmazott, hogy a Kardos Albert-emlékverseny egyike azoknak a konkrét példáknak, amelyek a irodalmi művek iránti érdeklődés felkeltésén és erősítésén túl alkalmasak arra, hogy kifejezzék közös fellépésünket a gyűlöletkeltés, a türelmetlenség, a faji, ideológiai, vallási megosztottság minden formájával szemben.

A Debreceni Zsidó Hitközség Status Quo Ante Izraelita Anyahitközség Bajcsy-Zsilinszky utcai székházában október 28-30-án ifjúsági és felnőtt kategóriában sorra kerülő rendezvényre a hét elejéig negyvennégy magyarországi és határon túli magyar nyelvű vers- és prózamondó jelezte részvételét, a versenyre október 20-áig lehet jelentkezni.