A hatályos jogszabály a titkosszolgálatok érdekeit szolgálja – Népszava

Nem tartja kudarcnak a Kenedi-bizottság munkáját Varga László, bár a testület megállapításai elsősorban negatívak. A bizottság munkájában is résztvevő történész-levéltáros úgy nyilatkozott a Népszavának: ma már nem állapítható meg, hogy hány iratot semmisítettek meg, illetve hány dokumentum tűnt el a levéltárakból a rendszerváltás környékén. Hasonlóan nyilatkozott a lapnak Ungvári Krisztián történész is, aki a legfontosabb […]

Nem tartja kudarcnak a Kenedi-bizottság munkáját Varga László, bár a testület megállapításai elsősorban negatívak. A bizottság munkájában is résztvevő történész-levéltáros úgy nyilatkozott a Népszavának: ma már nem állapítható meg, hogy hány iratot semmisítettek meg, illetve hány dokumentum tűnt el a levéltárakból a rendszerváltás környékén. Hasonlóan nyilatkozott a lapnak Ungvári Krisztián történész is, aki a legfontosabb eredménynek azt tartja, hogy megállapították az állambiztonsági iratok körét.
“Normális viszonyok között a Kenedi-jelentés fent ismertetett megállapításai külön-külön alkalmasak lennének arra, hogy felborzolják a “kedélyeket”, vagy botrányt emlegessünk. Összességükben azonban egy döbbenetes folyamatot tükröznek, ami nem összeesküvés, nem is mindig tudatos cselekvés következménye, hanem sokkal inkább a régi reflexek töretlen működésének bizonyítéka. Mind a mai napig.”- idézi a Népszava Varga Lászlónak az Élet és irodalomban megjelent írását.