Friss hírek

2008.11.02. 20:20

70 éves a spanyol királyné, de a vita nem csillapul életrajza miatt

<p>Családi körben ünnepli Zsófia spanyol királyné 70-ik születésnapját vasárnap. Közben az azonos neműek házasságára tett bíráló megjegyzései miatt, amelyek egy életrajzi könyvében jelentek meg, továbbra is heves vita van Spanyolországban. Az El Pais spanyol lap vasárnap azt írta, hogy a királynét eléggé feldúlta a vita, ami életrajzi könyve kapcsán kirobbant Spanyolországban. A vezető spanyol lap szerint az előzmények azt sejtetik a születésnapi vacsora szomorkás hangulatú lesz.</p>

A rövidesen megjelenő könyvből, amelynek címe: A királyné közelről, az El Pais részleteket közölt csütörtökön. A kivonat szerint Zsófia kategorikusan ellenzi az azonos nemű házasságát, és bírálja a melegfelvonulásokat. A spanyol lap szerint a királyné azt mondja életrajzírójának, Pilar Urbano, konzervatív újságírónak. "Megértem, elfogadom és tiszteletben tartom, hogy vannak emberek, akiknek más szexuális vágyaik vannak. De muszáj nekik büszkének lenniük erre ? Muszáj nekik parádézniuk és tüntetniük ?...Ha ezek az emberek együtt akarnak élni, valamiféle szertartás is akarnak tartani erről, akkor megtehetik országuk törvényeitől függően. De ne nevezzék ezt házasságnak, mert nem az."- mondta a királyné, és emiatt robbant ki heves vita Spanyolországban.

Az életrajzíró szerint a könyv, amely vasárnap került a boltokba, 15 interjú alapján állt össze, és a nyomtatás előtti szöveget a Palota hagyta jóvá. 2005-ben a szocialisták által kormányzott Spanyolország a harmadik Európai Uniós ország lett Belgium és Hollandia után, ahol engedélyezik, hogy az azonos neműek összeházasodjanak és megkapják ugyanazokat a jogokat, mint a heteroszexuálisok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!