Helyi közélet

2010.05.19. 21:25

Tetőzésre várva Ócsanáloson

<p>Ócsanálos - Volt, hogy az utca elejénél kötöttek ki a csónakok és a teheneket a portájára hajtották.</p>

Az Ócsanálos határában kijelölt ideiglenes parkolóhoz – melyben szintén bokáig ér a talajvíz – irányít a posztoló rendőr. Ugyanitt parkíroznak az különböző településekről érkezett önkéntes segítők is. Az út mellett parkoló kisbuszból közhasznú munkások szállnak ki. „Hollóházáról érkeztünk, ez már a harmadik hely Sátoraljaújhelyés Edelényután, ahol a polgármesterünk Koleszár Sándor vezetésével tevékenykedünk – mondja el Tóth István. Élelmet visznek magukkal, de a helyszíneken is kaptak ellátást. Tegnap este 11-re értünk haza – tájékoztat Epervári Imre. A falu határában húzódó Vadász patakhoz érve „védekezési-csúcsba” csöppenünk. A patak tetőzésére számítanak a falu felőli oldalon hosszú vonalban felsorakozott vízügyesek, katonák. Ez a fővédvonal - kapjuk a tájékoztatást. Szegedi, gyulai vizesek, vámosok vannak itt többek között és a Szeviép szakemberei.

Hernád és belvíz

Az önkormányzat a belvízzel birkózik. Az út mellett, a kertekben 30-40 centiméteres mélységben áll a víz. Valamiért a kacsák is inkább a parton totyognak. A Hernád utcai kisboltnál találkozunk Kiss Barbarával és Fortuna Ádámmal. Elmondták testvéreik egész éjjel a gáton dolgoztak, de szerencsére ők a település az árvízzel egyelőre nem érintett területén laknak. Ádám is kivette már részét a munkából, mint meséli: homokzsákokat dobált a vontatóra és élelmet vitt a mentésben résztvevőknek. Olasz Lajosné az utca legmagasabb pontján lakik. Bár gyermekei már el akarták vinni magukhoz, de nem hagyja a portát. „Nem jön ide a víz sose” – nyilatkozik tapasztalataira hagyatkozva. Volt, hogy az utca elejénél kötöttek ki a csónakok és a teheneket az ő portájára hajtották - ez, ami most van semmi ahhoz képest – legyint. Elhagyott autónkhoz visszaballagva a Magyar Gárda egyenruhájához nagyon hasonló öltözékben közeledő csoportra leszünk figyelmesek. Békés és Szabolcs megyéből érkezett a mintegy 10-12 fiatal, az árvíz kezdete óta már több helyszínen is segédkeztek – mondja el Csákvári Lajos. Érdeklődésemre, hogy otthon milyen a vízhelyzet, elmondják, inkább a belvíz veszélyeztet és lehet, hogy ha itt végeztek otthon kell folytatni a mentést.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában