A harmadik

A párizsi merényletek után elképesztő véleményt formált Ferenc pápa. A katolikus egyházfő azt mondta, elkezdődött a harmadik világháború.

A szentatya felsorolta a világban zajló súlyos konfliktusokat, a fegyveres harcokat, az etnikai és a vallási alapon dúló vitákat, majd levonta az idézett konzekvenciát. Azóta se szeri, se száma a fenyegetőzéseknek és a javaslatoknak. Most már mindenki azt fújja, hogy életünk így nem mehet tovább, a döntéshelyzetben lévő politikusoknak fel kell vállalniuk azt, amitől eddig irtóztak: bármilyen áron, de le kell számolniuk a szabadságunkat veszélyeztető államképződményekkel.

A globális válság most elsősorban kontinensünket fenyegeti, de Afrika és Ázsia „teste” is több sebtől vérzik. A bajok orvoslását a sebészeknek kell a kezükbe venniük: jöhet a harc, de nem magánalapon, mint eddig, hanem koalícióban. Eddig tehetetlenséggel párosult viták részesei voltunk, közben minden maradt a régiben.

Ezért megjósolhatjuk, hogy a soron következő választásokon a kulcsországokban sorra veszíteni fognak a most hatalmon lévő elit tagjai, mert a polgárok elégedetlenek, ők már csak a jövővel foglalkoznak.Nem hisznek az ígéreteknek, így a szavazóurnáknál átrendeződések várhatók, aztán jönnek az új fazonszabászok.

Kolodzey Tamás