A harangok Passauba mennek – kiemelték a toronyból a Mátyás-templom harangjait

Kiemelték a toronyból a Mátyás-templom két harangját pénteken, hogy Passauba szállítsák őket áthangolásra, ahol már készen áll három új harang is. Ezek mellett egy Szent Margit tiszteletére készült kisharang is érkezik a templomba – csak úgy mint a többi, ez is december 16-án. A harangokat várhatóan csak január közepén emelik be a toronyba. Addig az érdeklődők a Mátyás-templom előtt tekinthetik meg azokat.

Megkezdődött a világörökség részét alkotó Budavári Nagyboldogasszony-templom, vagyis a Mátyás-templom harangjainak felújítása és a közelmúltban elkészült három haranggal való összehangolása. Mátéffy Balázs, a Mátyás-templom múzeumának vezetője ennek kapcsán a Független Hírügynökségnek elmondta: pénteken kiemelték a templom két régi, történelmi harangját, hogy azokat a passaui Rudolf Perner harangöntő üzembe szállítsák.

Az említett városban egyébként három új harang is várakozik, amelyek nyáron készültek el az Úr Krisztus, illetve XII. Piusz és II. János Pál pápa tiszteletére. A harangok végleges összehangolása csak úgy lehetséges, ha mindegyik együtt van.

A templom legrégebbi, Szenháromság-harangját 1723-ban öntötték, – ez szolgál majd alapul a hangoláshoz, ehhez igazítják mindet. A hangrekonstrukció második része pedig az 1981-ben öntött nagyharang hangzásának korrekciója lesz. A belső felületét fogják némileg megcsiszolni. Így várhatóan egy szűk negyed hangnyi mélyülést sikerül majd elérni.

Ezek mellett egy Szent Margit tiszteletére készült kisharang is érkezik a templomba, amely Rudolf Perner ajándéka a templomnak.

A hat harangot december 16-án már Budapesten lesz. Egy hónapig azonban még kerülnek vissza a helyükre, az érdeklődök a karácsonyi időszakban a Mátyás-templom előtt tekinthetik meg azokat. A harangokat január második felében emelik majd vissza a toronyba, de a pontos időpont még tisztázásra vár.

Mátéffy Balázs tájékoztatása szerint ekkor új harangszékek is épülnek, egy hazánkban eddig még ismeretlen, sehol sem alkalmazott rendszerben. A harangok mellett így elleningák gondoskodnak majd arról, hogy ezeknek a nagy tömegeknek a lengése a toronyra ne adjon át vízszintes irányú, tornyot megterhelő erőket. A cél, hogy ezzel csökkentsék a torony igénybevételét és megnöveljék az élettartamát.