A Hamasz szerint "csak fogvatartói tudhatják, él-e még a három éve elrabolt izraeli katona"

A palesztin szélsőséges iszlamista szervezet, a Hamasz egyik vezetője szerdán azt mondta: nem tudni, életben van-e még a három éve elrabolt izraeli katona, Gilad Shalit. A Hamasz politikusa nem részletezte, hogy miért nem tudni – amikor éppen saját szervezetének tagjai rabolták el az izraeli férfit. A katona szabadon engedésében közvetítő Egyiptom elnöke előzőleg azt nyilatkozta, hogy a férfi jól van. Az elrabolt katonát a múlt héten Róma díszpolgárává választották.

A Hamasznak az izraeli katonai elengedése ügyében megbízott tárgyalója, Oszama al-Muzaini szerint csak a fogvatartók tudhatnak arról, hogy életben van-e még vagy már meghalt-e a három éve túszul ejtett Gilad Shalit. Azt azonban nem részletezte a Hamasz politikusa, hogy a szervezetén belül kik rabolták el az izraeli katonát – valamint, hogy miért nincs kapcsolatban a túszejtőkkel, akik saját szervezetének tagjai.

Az izraeli katona szabadon engedése ügyében folytatott izraeli-palesztin tárgyalásokon közvetítő Egyiptom elnöke, Hoszni Mubarak kedden Kairóban találkozott az izraeli államfővel. Megbeszéléseik után az egyiptomi elnök azt mondta az újságíróknak, hogy a túszul ejtett férfi él és jó egészségben van.

Az izraeli katonát 2006. június 25-én rabolták el a Hamasz fegyveresei, akik Gázából egy alagúton át megközelítettek, majd megtámadtak egy izraeli katonai posztot. A rajtaütésben két katonát lelőttek, az akkor 19 éves Gilad Shalitot pedig elrabolták a szélsőségesek.

Shalitnak az olasz fővárosban díszpolgári címet adományoztak egy hete, július 1-jén. A kitüntetést Róma polgármestere adta át a városházán a túszul ejtett katona szüleinek. Az elrabolt katona apja szerint fián kívül a palesztinok is rabok – szavai szerint ők az izraeli blokád foglyai. “A fiamat három éve tartják fogva jogtalanul, megtagadva tőlünk a lehetőséget arra, hogy meglátogassuk őt” – mondta Noam Shalit, az elhurcolt katona apja. Hozzátette: “A palesztinok szintén rabok, ők az izraeli állami blokád foglyai azóta, hogy a fiamat elrabolták. Ezért Gilad szabadon engedése mellett azt kérjük, hogy a palesztinok is szabadok lehessenek.”

Shalitot elrablása után az izraeli hadsereg őrmesterré léptette elő. A férfit valószínűleg Gáza területén tartják fogva. Izrael és a Hamasz többször is hónapokig tárgyalt egyiptomi közvetítéssel annak érdekében, hogy Shalitért cserébe több száz palesztint engedjenek szabadon az izraeli börtönökből – de a tárgyalások mindig eredménytelenül értek véget.