A Hamász katonai szárnya felmondta a novemberi tűzszünetet

A Hamász katonai szárnya kedden bejelentette, hogy nem tekinti érvényesnek az izraeli hadsereggel kötött tavaly novemberi tűzszünetet. A palesztin szervezet ezt azután jelentette be, hogy több mint kilencven rakétát és aknát lőttek izraeli területekre, ezzel bosszulva meg kilenc palesztin hétvégi halálát.

“A tűzszünet többé nem létezik”, mondta el az AFP francia hírügynökségnek az Ezzedin al-Kasszam Brigádok nevű szervezet szóvivője. A Hamász katonai szárnya szerint az izraeliek voltak azok, akik nem tartották tiszteletben a 2006 novemberében kötött tűzszünetet, amikor a hétvégén több támadásban kilenc palesztin öltek meg.

A palesztin szervezet kedd reggel bejelentette, hogy harminc rakétát, és 61 aknát lőttek ki izraeli terültekre, válaszul a hétvégi támadásokra. A Hamász szóvivője még vasárnap felszólította a palesztin fegyvereseket, hogy “egyesült erővel, minden eszközt felhasználva válaszoljanak a mészárlásra”.

Az izraeli hadsereg szerint viszont csak 20 rakéta és akna csapódott be izraeli terültekre, és senki sem sérült meg a támadásokban.

A novemberi tűzszünet értelmében az izraeli hadsereg katonái kivonultak a Gáza-övezetből, míg a palesztinok vállalták, hogy nem lőnek ki több rakétát a zsidó állam területeire. A tűzszünetet a kisebb atrocitásoktól eltekintve eddig mindkét fél nagyjából betartotta.Sporthírek