A halott város: igazi sztár a főszerepben!

Akt.:
A halott város: igazi sztár a főszerepben!
A halott város: igazi sztár a főszerepben! - © Fotó: Gálos Mihály Samu
Miskolc – Feleségét már betegesen gyászoló férfi története áll Korngold, A halott város című művének középpontjában. A férfi megismerkedik a halott kedvesre kísértetiesen hasonlító táncosnővel, ami elindítja az érzelmek lavináját… A műnek azonban pusztán a címe komor.

A halott várost június 21-én, azaz szombaton este 7-től mutatják be a Nagyszínházban. Az előadás a debreceni Csokonai színház vendégjátéka, ott két évvel ezelőtt tűzték műsorra. Az előadás érdekessége, hogy a főszerepet (Pault) világhírű, amerikai sztártenor, Robert Dean Smith énekli Miskolcon.

A tenor néhány napja érkezett Magyarországra, (csütörtökön Miskolcra), és már javában folynak a próbák. Mint ahogy a sztár honlapján körülnéztünk kicsit, Berlinből érkezett az operafesztiválra, majd London, München felé veszi az utat…

Korngold művéről még annyit, hogy kicsit filmzeneszerű, kicsit Puccinis, s nem véletlenül. A halott várost ugyanis fiatalon, alig 23 évesen, 1920-ban írta, egyrészt Puccini hatása alatt. Másrészt pedig már „benne volt” a későbbi Korngold: Hollywoodban filmzeneírással csinált karriert. A hollywoodi zeneszerzés ősatyjának is szokták tekinteni.

ÉM-HM