A hálószobából is betekinthetünk az egyiptomi régészeti expedíció mindennapjaiba

Október 18-tól a világhálón is nyomon követhető a Szépművészeti Múzeum által szervezett nemzetközi régészeti expedíció munkája. Az érdeklődőknek nem kell mást tenniük, mint rákattintaniuk a http://www.lahun.blogspot.com/ oldalra, ahol napi bejegyzések, beszámolók, fotók segítségével nyerhetnek betekintést a nyolcfős expedíció mindennapjaiba, valamint az egyiptomi El-Lahun falu melletti rommezőn zajló régészeti munkálatokba – tájékoztatta szerdán a Független Hírügynökséget Lévay Zoltán, a Szépművészeti Múzeum kommunikációs osztályvezető-helyettese.

Mint arról korábban hírt adtunk, a Szépművészeti Múzeum történetében először idén októberben vállalkozott arra, hogy bekapcsolódjon az Egyiptomban zajló régészeti kutatásokba. Horváth Zoltán vezetésével a hónap elején indultak útnak a budapesti intézmény egyiptológusai, hogy egy négyéves program keretében feltérképezzék a Kairótól délre, a Fájjum-oázis bejáratánál elterülő rommezőt.

A régészeti program célkitűzése, hogy feltárja azt a csaknem 1600 hektárnyi területet, ahol II. Szeszósztrisz fáraó (Kr. e. 1880-1873 körül) királyi temetkezőhelye és a település maradványai találhatók. A rommező a legnagyobb ismert település-lelőhely az egyiptomi kései Középső Bronzkor időszakából, így a nemzetközi együttműködésben megvalósuló régészeti expedíció munkáját a kezdetektől fokozott szakmai figyelem kíséri.

Érdeklődésünkre Horváth Zoltán korábban elmondta: a történetileg jelentős, ugyanakkor erősen lepusztult lelőhely maradványait próbálják megőrizni az utókor számára. Az egyiptológus hangsúlyozta: a négy éves kutatásuk arra irányul, hogy rögzítsék az összes helyszínen lévő műemlék pontos helyzetét és állapotát egy komplex építészeti és régészeti feltérképezés keretében.

A munkafolyamatot nem csak a négy éves régészeti projekt végén ismerhetik meg az érdeklődők. A terepmunka mindennapjaiba egy régészeti blog segítségével bárki betekintést nyerhet a munka kezdetétől, vagyis már október 18-tól. A műfajból adódik, hogy naplószerűen tájékoztat, így az érdeklődők minden nap olvashatják a nyolcfős kutatócsoport bejegyzéseit a http://www.lahun.blogspot.com/ oldalon.