A halmajiak hálásak a segítőknek

Akt.:
Halmajon több mint 160 lakóépület tetőhéjazata sérült
Halmajon több mint 160 lakóépület tetőhéjazata sérült - © Fotó: ÉM-archív/Vajda János
Halmaj – Jelentős támogatás a jégkárral érintett tulajdonosok számára Borsodban.

Több alkalommal beszámoltunk az idén június 21-én Halmaj és Megyaszó térségében átvonuló jégesővel kísért viharkárokról.

Több mint 160 lakóépület tetőhéjazata sérült kisebb-nagyobb mértékben.” Tóth József

– Halmaj községben több mint 160 lakóépület tető­héjazata sérült kisebb-nagyobb mértékben, közel 100 millió forint összegű kárt elszenvedve – vont mérleget az Észak-Magyarországnak Tóth József, Halmaj polgármestere. – A kormány együtt érezve a károsultakkal, augusztus elején határozatot hozott arról, hogy a tetőszerkezetben keletkezett károkat fel kell mérni, és az érintettek számára támogatást helyezett kilátásba.

Segítettek

Időközben a lakosság a biztosítótársaságok által kifizetett kártérítésekből, hitelekből és szívességi kölcsönökből nagyrészt elvégezte a tetők felújítását, ahol indokolt volt, ott a teljes héjazatcserét.

– Nagy segítséget nyújtott a Katolikus Caritas Szeretetszolgálat, amely építőanyaggal és kivitelezéssel mintegy 30 családnak – akik nem rendelkeztek biztosítással – közel 10 millió forint összegben működött közre a helyreállításban – mondta Tóth József. – Emellett a Görögkatolikus Egyházmegye 4,5 millió forint, a múcsonyi Görögkatolikus Egyházközség 86 ezer forint, a KLIK szerencsi tankerülete pedig 38 ezer forint pénzbeni támogatást nyújtott önkormányzatunk részére a magántulajdonban keletkezett károk enyhítésére, amelyért hálás köszönettel tartozunk.

85 százalék

Ugyanakkor a Katasztrófavédelmi Igazgatóság munka­társaival tartott többszöri helyszíni szemlét és hosszas egyeztetést követően megszületett a kormány döntése is a kárenyhítésről.

– Ennek alapján a károsultak az önkormányzattal megkötendő megállapodás alapján kárenyhítési támogatásban részesülhetnek, amely a helyreállítási költség és a biztosításból megtérülő összeg közötti különbözet erejéig terjedhet – tudatta Tóth József, a község vezetője. – A biztosítással nem rendelkezők részére csak a különbözet 85 százaléka fizethető ki azzal, hogy be kell mutatniuk az érintett lakóházra megkötött vagyonbiztosítási kötvényt.

4–5 ingatlan maradt

A káresemény óta eltelt több mint négy hónap alatt a tető­javítások nagyrészt befejeződtek, csupán 4–5 olyan ingatlan van, ahol elsősorban anyagi okok miatt nem valósult meg a helyreállítás. „Bízunk abban, hogy a kormány által megítélt több mint 50 millió forint összegű és a karitatív szervezetektől kapott támogatásból minden érintett számára jelentős segítséget nyújthatunk” – mondta Tóth József.

ÉM-JLI


Glonczi László az utolsó simításokat végezte a tetőn
Halmaj - Összesen 28 jég verte ház felújításához nyújtott segítséget Halmajon a Katolikus Karitász. Óriási károkat okozott a június 21-i jégverés Halmajon és Megyaszón. A Katolikus Karitász összesen 28 ház felújításához nyújtott segítséget Halmajon olyan családoknak, akik nem rendelkeztek biztosí...

Megyaszón még órákkal a vihar után is 10 centis jégréteg borította a földet.
Borsod-Abaúj-Zemplén - Ahogy arról már beszámoltunk, komoly károkat okozott a megyénkre lecsapó vihar, amit több helyen is jégeső kísért. A néhol dió nagyságú égi áldás több helyen károsította a gyümölcsösöket és a zöldségeket, a károk felmérése jelenleg is folyamatban van. A legnagyobb pusztítás...

Megyaszó - Az Ökumenikus Segélyszervezet tetőfedő anyagot szállított a jégverte Megyaszóra. Csurka Jánosné házának tetején éppen munkások szorgoskodtak, szögelték a tetőlécet, amire majd a piros bádoglemezt rögzítik rá. Az egyik oldalon már látszik is a szépen pirosló új tető. Ez eddig rendben is...